2020.06.26. 16:50:09 8402 257

Ezt ne hagyd ki! Templomnézőben itthon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A templomok, hitépületek minden környék alapvető néznivalói közé tartoznak, általában jellegzetesek és valamilyen szempontból mind lenyűgözőek. Némelyek a díszítettségük, mások a puritánságuk vagy épp fekvésük miatt. Idén a többség belföldön pihen és bizony igazán különleges templomok közül válogathat!

Szent István bazilika, Budapest - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szent István bazilika, Budapest

Mikor megnézünk egy környéket, itthon a látnivalók között szinte biztos, hogy találunk egy apátságot, templomot vagy más vallási épületet. Nem véletlenül, ezek olykor építészeti műremekek, különleges hangulatukkal lenyűgözik a látogatókat. A következők pedig még azoknak is szépek, akik nincsenek oda a klasszikus templomokért.

Zsámbéki premontrei kolostor

Pest megyében, tömegközlekedéssel is könnyedén elérhető településen áll az egyik legszebb romtemplom. 1200-as években épült, felújítást azóta sem kapott, de az állagmegóvásért azért tettek lépéseket. Jócskán van miben gyönyörködnünk, a hangulata fantasztikus. Belépő jeggyel látogatható.

Szent Jakab-templom, Lébény

Szintén a 13. század elején húzták fel a bencés apátság tulajdonából induló épületet, majd idővel a jezsuita szerzetes rendé lett. A román építészet ezen műremekét több alkalommal érte tűzvész és a barokk stílusú felújítás is jócskán módosított kinézetén. Azonban az első restauráció is ehhez az épülethez kötődik, aminek köszönhetően igen szép állapotban látogatható.

Szentlélek-templom, Paks

Makovecz Imre neve biztosan ismerősen cseng minden épületek iránt érdeklődő magyarnak, hiszen ő tervezte többek közt a makói hagymaházat is. Formabontó elképzelései a paksi Szentlélek-templomon is megmutatkoznak; az ősi magyar hitvilág és a kereszténység jegyeit egyaránt viseli az épület. Minden pontján, kintről-bentről csodálva egyaránt különleges.

Szent Anna-kápolna, Zalaegerszeg

A kallósdi körtemplom rendkívül egyszerű, mégis különleges. Letisztul formái, jelentőségteljes falai, elegáns, visszafogott kupolája harmonikus, nagyon szép összeképet nyújtanak. A hangulatot békéssé teszi a környezet is; a templom egy temetőben áll, a háttérben lankás dombocskák játszák állandó statiszta szerepüket. Alkalmanként még misére is sor kerül, ahol Szent Anna oltárképe alatt teljesedhet ki a hit.

Csengersimai templom

Ez az ország szélén fekvő kis kápolna sokat megélt már a Szamos holtág partján. A csöpp kis református templomot a középkorban húzták fel, különlegessége azonban nem csak ebben rejlik. A barátságos, letisztult, zsindely-tetős épület körül csodás a táj, a Szamos élővilága ölel körül.

Rotunda, Öskü

Az ösküi kerektemplom valamikor a 11. század környékén emelkedett, gondos kezek munkájának hála. Megrángatta a történelem, beleharapott az idő vasfoga, mégis gyönyörű állapotban várja Öskü vallását gyakorolni vágyó közösségét. Hét méter átmérőjű, és kívülről hengernek látszó fala fölfelé haladva keskenyedik. További érdekesség, hogy annyira nem is kör az a körtemplom, sokkal inkább ovális alapú.

Családdal vagy egyedül, célirányosan vagy egy túrával, városnézéssel összekötve mindenképp érdemes meglátogatni ezeket a különc kis kápolnákat. Indulás előtt azonban érdemes telefonon érdeklődnünk a nyitvatartásról, hiszen akad olyan, amely nem várja éjt-nap alá téve tárt kapukkal a turistákat!

+1. Szent István bazilika, Budapest

Nem kell bemutatni senkinek a budapesti Szent István bazilikát, de azt talán kevesen tudják, hogy a toronyba is fel lehet menni, és csodás a kilátás!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...