2014.12.12. 20:10:07 6124 54

Ezt kell tudnod a karácsonyfáról!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ó, az az isteni fenyőillat, amit azonnal mindenki a karácsonnyal köt össze. Olyan ez, mint egy jól rögzült feltételes reflex: fenyőillat–karácsony-szeretet-család. Csupa-csupa pozitív élmény és érzés kapcsolódik ehhez az elegáns örökzöld növényhez. Íme, egy kis útmutató a fenyőfákhoz!

Karácsonyfa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyfa

Az első karácsonyfa

A karácsonyfa állítás már legalább 15. század óta hagyomány, legalábbis az első német írásos feljegyzések ekkor születtek róla. Magyarországon ebben a korban még tűzifa értelemben használták ezt a szókapcsolatot, és egy adófajtát jelölt meg, amit a földesúrnak kellett szolgáltatni. Hazánkban az 1800-as évekig nyúlik csak vissza ez a szokás: az óvoda alapító Brunszvik Teréz 1824-ben állította fel Martonvásáron az első karácsonyfát.

A cserepes fenyő

Ma nagy divat a cserepes változat, amivel megóvjuk a környezetünket, mivel karácsony után visszavihetjük a kertészetbe, ahol vásároltuk és nagy valószínűséggel elkölthetjük az árát valami másra. Praktikus és környezetbarát megoldás, hiszen így nem kell kivágni a fenyőt. Így mégsem műfenyő díszeleg a lakásban és igazi fenyőillat lesz. Ezeket viszont maximum 10 napig tartsuk a lakásban és semmiképpen ne tegyük fűtőtest közelébe, illetve ne feledkezzünk meg a locsolásukról sem.

Ha kivágott fenyő mellett döntesz, akkor se érezd magad rosszul, mivel az árusoknál kapható fákat általában direkt erre a célra termesztik! Tehát nem a természetes erdőket ritkítják a kivágásukkal, hanem fenyőfaültetvényekről kerülnek a piacra. Ezek a fenyők bizony karácsonyfának születtek. Somogy, Vas és Zala megyében koncentrálnak erre az iparágra a leginkább.

Milyen fenyőfajtát válassz?

Kis hazánkban leggyakrabban ez a háromféle fenyőfa érhető el általában mindenhol:

Közönséges luc: ő lenne a klasszikus karácsonyfa. Hozza az elvárt illatot, szép formás és nem túl drága. Hátránya viszont, hogy nagyon szúrós és hamar lehullatja a kis tűleveleit. Lehet, hogy vízkeresztig nem is vársz a kidobásával...

Ezüstfenyő: jóval drágább a lucnál, cserében viszont tartósabb. Ugyanúgy kellemes az illata, szép a színe, így nagyon csinos karácsonyfát rittyenthetsz belőle. A tűlevél az bizony ennél a fajtánál sem hazudtolja meg magát, ugyanolyan szúrós, mint a közönséges lucfenyőé.

Nordmann-fenyő: nagyon szép sötétzöld szín, nem sok illat, ám cserében nagyon tartós és nem szúr a levele. Természetesen az árát is elkérik, de ha ezeket az előnyöket szeretnéd élvezni, akkor ezt nyilván megérted. Nagyon ajánlott, ha kisbaba vagy esetleg kiskutya van a háznál.

Praktikus tippek a fenyő szépségének megőrzéséhez

  • Mielőtt megvásárolod a fát, ütögesd a rönkjét a földhöz, ha hullik a levele, ne vedd meg!
  • Könnyebb szállítani, ha előtte becsomagolják nekünk.
  • Otthon nedves újságpapírral borítva megőrizhetjük a frissességét, mielőtt betöltené a karácsonyi főszerepet.
  • A fenyőt tartsd hűvös helyen karácsonyig, de a kinti hőmérsékletnél legyen pár fokkal melegebb.
  • Használj vízzel tölthető talpat, így lassíthatod a levélhullást és fa kiszáradását.
  • Az ünnepek alatt se a radiátor mellett legyen a helye.

Forrás: Blikk nők, Otthon és kert VI. évf. 12. szám.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ne hagyd a tornazsák és az iskolatáska tisztítását augusztusra! Így csináld!

Az iskolába járás, a túrázás vagy akár csak egy nap eltöltése a parkban mind-mind látható nyomot hagyhat a hátizsákokon. Az rendben van, hogy hazaérve egy fertőtlenítő törlőkendővel letöröljük kívülről a táska anyagát, de ez nem elég, rendszeresen időt kell szánnunk az alapos tisztításra. A különböző foltok és az általános szennyeződések a helyes módszerrel könnyen kitisztíthatók, így gyakorlatilag teljesen újnak tűnhet az adott darab.

Egy szál levendula. Nem is gondolnád, mi mindenre jó

A levendula nagyon régóta életünk szerves része. Ma már nem csak mint gyógynövény, hanem mint eszköz is szerepel a médiában és közösségi médiában arra emlékeztetve az embereket, hogy a legegyszerűbb kis mezei növény is milyen csoda lehet egy fotón. Előszeretettel használjuk képi háttérként a lélegzetelállító levendula mezőket és a levendula mintás háztartási eszközök, használati és dísztárgyak divatja sosem múlik el. Nézzük, ezeken kívül mi mindenre lehet még jó és hasznunkra ez a különleges növény.

Szuper málnás jeges tea, ha gyümölcsös hűsítőre vágysz

Végre itt a nyár, a finomabbnál finomabb zöldségek, gyümölcsök időszaka. Ilyenkor alig-alig bírunk betelni a roppanós cseresznyével, a mézédes dinnyével, vagy az isteni bogyósokkal, mint mondjuk az eper vagy a málna. Ha utóbbival nem bírsz betelni, és a jeges tea is nagy nyári kedvenced, ötvözd a kettőt!