2017.02.23. 14:00:25 12229 325

Ezért utálod a csámcsogást!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb ember teljesen ki tud iktatni olyan zajokat, mint például a csámcsogás, vagy egy toll kattogtatása, esetleg egy nyikorgó ajtó kellemetlen nyitása és csukása. Ám vannak olyanok is, akik nagyon rosszul viselik az ilyen zajokat, és teljesen kiborulnak tőle. Úgy tűnik, hogy ezt egy agyi rendellenesség okozhatja.

Csámcsogó juh - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csámcsogó juh

Mizofónia - az idegesítő hangok túlzott utálata

Az abnormális jelenséget úgy hívják, hogy mizofónia (hangok utálata - szó szerinti fordításban), és gyakorlatilag egy idegrendszeri rendellenesség, amit az agy hallóközpontjában fellépő diszfunkció okoz. Akik ettől szenvednek heves reakcióval reagálhatnak olyan zajokra, amelyek akár idegesítőek is lehetnek (vagy lehetnének), de a legtöbb ember azonnal kizárja, ignorálja őket. Ilyen lehet például a rágózás, a csámcsogás, a cuppogás, ujj ropogtatás, toll kattogtatás és így tovább.

A mizfóniások azonban túl erős ingernek fogják fel ezeket, és túlzott utálatot, sőt, akár undort is érezhetnek ezekkel a zajokkal kapcsolatban. A kór nem halálos természetesen, de okozhat kellemetlenségeket azoknak, akik ettől szenvednek. Idegességet, feszültséget, sőt, akár fizikai (gyorsabb szívverés, izzadás) és heves érzelmi tüneteket is okozhatnak náluk, például agressziót is tapasztalhatnak, állítólag volt már olyan mizofón is, aki még az öngyilkosságot is fontolóra vette egy idegesítő zaj miatt, amitől nem tudott elvonatkoztatni, ahogy egy átlag ember tenné.

Egy illinoisi egyetem arra a következtetésre jutott, hogy a mizofónia és az intelligencia és kreativitás között összefüggés lehet. Az átlagnál intelligensebb illetve kreatívabb embereket gyakrabban idegesítik az apró zajok, zörejek. Többek között Csehov és Darwin is ebben szenvedett.

A newcastle-i egyetem kutatói a mizofóniában szenvedőknél eltérést észleltek az agy struktúrájában és funkciókban, így a betegséggel kapcsolatban eddig szkeptikus orvosok és kutatókat is sikerül meggyőzni ennek az érdekes problémának a létéről. A kutatás a későbbiekben elősegíthet lehetséges terápiák kidolgozását a betegek részére.

Tehát ha úgy érzed, hogy téged is jobban irritálnak az olyan zajok, mint például a csámcsogás, akkor lehetséges, hogy ebben az agyi rendellenességben szenvedsz.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...