2024.10.09. 12:32:24 3084 115

Ezeket a teendőket ne hagyd ki ősszel, ha kertes házban élsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahogy az időjárás egyre hűvösebbre fordul, ideje felkészíteni otthonunkat és a kertet a hideg hónapokra. A korai ősz az egyik legideálisabb időszak arra, hogy elvégezzük azokat a teendőket, amelyekkel megóvhatjuk a házat és a kertet, és megelőzhetjük a téli problémákat.

Falevelek az ereszben Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Falevelek az ereszben Fotó: 123rf.com

Csokorba gyűjtöttük azokat a teendőket, amelyeket ajánlott elvégezni a hűvösebb idő beállta előtt a ház körül. Így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a kellemetlen meglepetéseket, és a téli időjárás viszontagságait.

Ellenőrizd a tetőt!

A tető az egyik legfontosabb védelmi vonal az időjárással szemben. Mielőtt megérkezik az esős, havas idő, nézd át a tetőt, nincsenek-e sérült, hiányzó cserepek vagy repedések a fedőrétegen. Ha szükséges, végeztess el kisebb javításokat szakemberrel, hogy elkerüld a beázást és a szerkezeti károsodást.

Tisztítsd meg a csatornákat!

A tetőcsatornákban összegyűlhetnek a lehullott levelek, ágak, termések, és egyéb törmelékek, amelyek elzárhatják a víz útját. Ha a csatornák nincsenek megfelelően kitisztítva, a víz túlcsordulhat, ami nedvességkárosodást okozhat a falakon vagy akár a tetőszerkezeten is. Egy alapos tisztítással megakadályozhatjuk a későbbi problémákat. Jelentős kiadásokat kerülhetünk el egy a kis odafigyeléssel.

Ne feledkezz meg a kültéri vízvezetékekről, csapokról sem!

A kültéri csapok és vízvezetékek különösen sérülékenyek a fagyos időben. Ha nem gondoskodsz időben ezek lezárásáról és a víz elvezetéséről, a csövek befagyhatnak, ami komoly károkat okozhat. Zárd el a külső csapokat, engedd le a vizet a csővezetékekből, és ha szükséges, használj hőszigetelő anyagot a védelmükre.

A kerti bútoroknak ilyenkor már nem a szabadtéren van a helyük!

Sokan azt gondolják, elég, ha letakarják a kinti bútorokat. Főleg, ha azok masszívabb darabok, és nehezebben mozdíthatóak. A kültéri bútorok és kerti eszközök könnyen sérülhetnek a hideg és nedves időjárásban. A fa bútorok megvetemedhetnek, a fémek rozsdásodhatnak. Érdemes eltenni a bútorokat fedett helyre, így biztosan makulátlan állapotban használhatjuk őket majd tavasztól újra.

Tegyél rendet a kertben!

A kerti takarítás is fontos feladat a hideg előtt. Távolítsd el a lehullott leveleket, elhalt növényeket, és vágd vissza a bokrokat, fákat. Ez nemcsak a kert egészségét segíti elő, hanem megakadályozza, hogy az elhalt növényi részek alatt rovarok, kártevők telepedjenek meg. Ha van komposztálód, töltsd fel levélhulladékkal, hogy később tápanyagban gazdag talajt kapj. A fákat is érdemes szemügyre venni a kertben. A gyenge, száraz ágak könnyen letörhetnek egy nagyobb hóesés vagy erős szél következtében, veszélyeztetve ezzel a házat, vagy akár a járókelőket is. Ha bizonytalan vagy, kérj segítséget egy szakértőtől.

Ellenőrizd a fűtési rendszert, most!

Ne várd meg, míg az első hideg napokon derül ki, hogy valami gond van a fűtéssel! Ellenőriztesd a kazánt, tisztíttasd ki a radiátorokat, és szükség esetén cseréltess szűrőket. Ha kandallót használsz, ellenőrizd a kéményt, és győződj meg róla, hogy minden biztonságosan működik.

Csekkold a nyílászárókat is!

A hideg könnyebben behatolhat a rosszul szigetelt ablakokon és ajtókon keresztül. Nézd át az ajtók, ablakok tömítéseit, és ha rések találhatók, szigeteld őket újra. Ezzel nemcsak a fűtésszámlát csökkentheted, hanem a komfortérzetet is növelheted otthonodban.

Ellenőrizd a kültéri világítást is!

A rövidebb nappalok és a hosszabb éjszakák miatt fontos, hogy a kültéri világítás megfelelően működjön. Ellenőrizd a lámpákat, cseréld ki az égőket, és ha szükséges, állítsd be az időzítőket. A megfelelő világítás nemcsak biztonságosabbá teszi a környezetet, hanem a látványt is feldobja.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...