2015.08.24. 12:49:34 9686 209

Ez mi, anya? - 10 dolog, amit a mai iskolások nem ismernek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindig nosztalgiával gondolok az iskolás éveimre. Vannak emlékek, amiket nem adnék semmiért, ilyen például a menzás tejbegríz, amit valamiért én nagyon szerettem. Az igazi menzás koszt nem az egyetlen dolog, amivel a mai és a következő generációk iskolás gyerekei nem fognak találkozni.

Floppy, kazetta, videókazetta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Floppy, kazetta, videókazetta

3. Kréta és zöld tábla

Kíváncsi lennék, hogy a régi, falusi általános iskolámban még meg van-e a „kockás” tábla. Zöld színű volt és fehér négyzetrácsos. Erre szépen, krétával lehetett írni a matekpéldákat. Ma maximum a színes, aszfaltkrétát ismerik a gyerekek, amellyel girbegurba rajzokat kanyarítanak a lakótelepi járdákra.

2. Írásvetítő

ÍrásvetítőÍrásvetítő

Az írásvetítők porégette szagát átvették a kivetítők és a LED-es tévék. Soha nem volt még ilyen könnyű dolgunk, ha valamit a falra akartunk vetíteni. A tanároknak már nem kell bajlódni az extra fóliákkal sem, készítenek egy prezentációt, amit pendrive-on tárolhatnak, vagy keresnek egy oktató jellegű videót a neten, és kész is. A kivetítő látványa valószínűleg nem hozza lázba, a gyerekeket, hiszen nap, mint nap találkoznak vele, az írásvetítőre viszont csak bámulnának, mint borjú az új kapura. Ezmegmi?

3. Enciklopédiák, szótárak

Ha van Wifi és okostelefon, akkor mi szükség lehetne ezekre az ósdi eszközökre? Ábécé-sorrend? Ki igazodik ki abban? Ott a google, üsd be a szót és rögtön kidob róla mindent, amit csak tudni akarsz.

4. Könyvtárazás

Ugyanez a helyzet a könyvtárakkal: ma már minden fenn van a neten, ami pedig nincs, az nem is létezik. Szerencsések azok, akik mégis ismerik ezt a titkos helyet. :)

5. Szorzótáblás tolltartó és vonalzó

A számoló- és számítógépek előtt ilyen okos kis kütyük segítették a gyerekeket számtan alkalmazásában. :) Ma már teljesen ismeretlen jelenség.

Szorzótáblás tolltartóSzorzótáblás tolltartó

6. Ceruzafaragó

Persze a színes ceruzákhoz még mindig hordanak magukkal kis faragót a gyerekek, de a nagy, osztálytermi faragó már a múlté. A mechanikus ceruzák, Rotringok és radírozható tollak világában a közös nagy faragóra már nincs szükség.

7. Egyedül sétálni az iskolába

Annyi szörnyűséget hall az ember, hogy egészen biztosan nem engedi el a 6 és 8 éves gyerekét egyedül a suliba. Talán csak akkor, ha egy kisebb faluban élnek.

KisiskolásKisiskolás

8. Prince of Persia

A játék még ma is létezik, de kapott egy nagy generált. Rá sem ismerünk. :) A mai gyerekek el sem tudják képzelni, hogy ilyen fapados legyen egy játék grafikája, de nekünk már ez is futurisztikusnak tűnt.

Prince of Persia játékPrince of Persia játék

9. Tejbegríz, sült krumpli, rendes menzakaja

Az idén már új és más a menza, a gyerekek többsége úgy nyilatkozna róla, hogy „fura”, és mint tudjuk, ami egy kicsit is furcsa, azt már meg sem kóstolják. Mi legalább tudtuk, hogy mit eszünk, sőt, olyan tejbegrízt azóta sem ettem, mint annó a menzán. :) Megállt benne a kanál, mégis szerettem.

Persze a kaják többségének a minősége vitatható volt, és finomnak sem neveztük volna, abban azonban biztosak lehetünk, hogy a mai gyerekek már nem kapnak zsírban tocsogó sült krumplit (sem).

10. Flopy lemez

Floppy, kazetta, videókazettaFloppy, kazetta, videókazetta

Rövid pályafutására talán csak egy generáció emlékszik, de hamarosan ez fog történni a CD-kel és DVD-kel is. A kazettákat és videókazettákat pedig végképp nem ismerik, pedig milyen jó móka volt, amikor a karácsonyi szünet előtt bevihettük a kedvenc kazikat és videókat a suliba. Ma maximum elindítják a youtube-ot az okostelefonon, ami folyton a kezükben van. Nem nagy szám.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...