2018.02.08. 17:09:16 17871 564

Ettől mosolyra fakadsz: Aranygaluska vanília sodóval
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Aranygaluska vanília sodóval - ha csak meghallom ezt a szókombinációt, már összefut a nyál a számba, és mosolygok. Nemcsak azért, mert imádom ezt a desszertet, hanem azért is, mert a gyerekkoromat juttatja az eszembe. Az egyik nagy kedvencem receptje következik egyenesen a mamától.

Aranygaluska - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aranygaluska

Igaz, én csoki öntettel sokkal jobban szeretem, így a mama a kedvemért mindig készített csokis öntetet is, azért itt a klasszikus recept álljon:

Aranygaluska vanília sodóval

Hozzávalók egy közepes tortaformához (kb. 26 cm):

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 ek porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom reszelt héja

A szóráshoz:

  • 10-15 dkg darált dió
  • 1 csésze baracklekvár
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • reszelt citromhéj
  • olvasztott vaj a tészta beleforgatásához

Vanília sodó

  • 1 l tej
  • 4 db tojássárga
  • 10 dkg cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek liszt)
  • 2 dkg vaj

1-1,25 dl langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. Keverjük ki a tojássárgáját a porcukorral és az olvasztott vajjal, majd adjuk hozzá a felfuttatot élesztőt, citromhéjat és a lisztet, csipet sót. Ezt szépen megdagasztjuk (gépet is használhatunk hozzá.

Takarjuk le, majd 1 óra alatt kelesszük a duplájára egy kilisztezett tálban.

Keverjük össze a szórás száraz hozzávalóit, a diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a fahéjat. Olvasszuk fel a vajat, és készítsük ki a lekvárt.

Amikor tészta megkelt, nyújtófával kb. Ujjnyi vastagra sodorjuk egy kilisztezett felületen, majd pogácsákat szaggatunk belőle egy közepes szaggatóval.

Béleljük ki a tortaformát sütőpapírral, majd mártsuk a kis pogácsákat a vajba, hempergessük meg a diós porcukros finomságban, majd tegyük őket egymás mellé a formában. Közé és rá pöttyintsünk egy kis házi barack lekvárt - ez volt a mama aranygaluskájának a különlegessége.

A tetejére még kenhetünk egy kis baracklekvárt és beszórhatjuk még dióval, de ezt itt el is hagyhajuk, hiszen a maradék tésztából még rákerül egy réteg - szintén vajjal, dióval, lekvárral megbolondítva, majd a legtetejét lefedjük a finom fahéjas mindenes dióval.

Mielőtt az előmelegített sütőbe tennénk, 30 percet kelesztjük így együtt langyos helyen.

160 fokon 40-45 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Még melegen vegyük ki a formából, de fogyasztás előtt hagyjuk egy kicsit kihűlni.

A sodó

A tojássárgához adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, és keverjük habosra, majd adjuk hozzá a pudingport (v. lisztet) és keverjük csomómentesre. Ezután öntsünk hozzá egy kevés tejet, és keverjük simára.

A maradék tejet tegyük fel melegedni. Amikor már meleg, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-cukros keveréket, majd pár perc alatt sűrítsük be. (a tej csak jó meleg legyen, ne pedig forró, mert különben összekapja a tojássárgát)

Amikor kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajat, majd hűtsük ki.

Tálalás előtt a galuska tetejét szórjuk meg porcukorral. Ízlés szerint vaníliasodóval, vagy lekvárral kínáljuk. Mindkettővel nagyon finom.

A sodó recepjét és a fotót Gizi szolgáltatta.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.