2019.11.06. 09:52:18 8485 287

Eper, szamóca - az ősz az átültetés ideje
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az eper, - avagy ahogy a szakavatottabbak hívják, a szamóca - egy szuper érv a nyár mellett. Még belegondolni is jó abba, amikor az első napsütötte, zamatos gyümölcsöket fogyasztjuk a nyár eleji napsütésben… Ehhez azonban előre kell dolgozni és már ősszel nekiállni az eper ültetésnek, amit még pár hétig meg is tehetsz. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat – így jövőre te is saját epret eszegethetsz!

Szamóca - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szamóca

Milyen szamócát ültessek?

Egyszer- és folyton termőre egyaránt eshet a választásod, de akár a függő cserépbe ültetett csöngő eper is szimpatikus lehet. Ez utóbbit általában inkább tavasszal lehet kapni. Az egyszer termő egy évben egyszer ajándékoz gyümölccsel, ekkor azonban szép nagy epreket terem. A folyton termő sem terem folyamatosan, egyszer nyár elején, majd egy pihenő után az ősz közeledtével borul ismét termésbe. Jellemzően apróbb szemű, de ízletes gyümölcsöket szüretelhetünk róluk.

Szabad gyökerű epret kizárólag ősszel javasolt ültetni, ahhoz, hogy a következő évben már bőségesen teremjen. Laza, kissé homokos és tápanyagban gazdag talajjal nagy előnnyel indíthatunk. Ezt elősegíthetjük trágyázással is, amihez használatunk műtrágyát, de okosan kell választani. Kálium és foszfor tartalma legyen magasabb, a nitrogént azonban kerüljük. Az érett, barna trágya (szagmentes) ideális választás, így nem a rothadást, hanem a növekedést segítjük elő.

Egy – vagy kétsoros ültetésbe kezdjünk, kétsorosnál ez nagyjából 60 centiméter széles sávot jelent, egy sorosnál a felét. A töveket egymástól kb. 20 centiméterre helyezzük el.

A talajtakarás több szempontból is nagyon fontos. Egyrészt a vizet átengedi, de a gazosodást még akadályozza, másrészt a felverődő földtől is megvédi az növényt, elejét véve ezzel a rothadás megindulásának.

Ha a szalmával, mulccsal takarás nem szimpatikus, fekete fóliával is végezhetjük a takarást. Ebben az esetben a fóliát terítsük az eperre, és vágjuk ki a palántánál. A leveleket finoman emeljük a fólia fölé. Balkonba, cserépbe szintén ideális ültetési idő az október. Enyhén savas virágföldet használjunk és télen óvjuk a fagytól. Az erkélyen, teraszon betakarva szépen áttelel.

Víz mindig kell

Az epret télen se felejtsük el locsolni. Nem kell, hogy sárban tocsogjon, de a földje mindig legyen nyirkos. Fagymentes időben télen nagyjából 2-3 hetente lesz szüksége vízre, melegebb őszi napokon azonban még sokkal gyakrabban száradhat ki a földje – pótoljuk a szükséges vizet! A tápoldattal azonban várjuk meg a tavaszt – addig a trágya teszi a dolgát. Amint hajtani kezd, epertápoldatot, vagy virágoztató tápoldatot kínálhatunk neki.

Tűző napra, vagy árnyékba ültessük az epret, szamócát?

Normál esetben a teljes napsütést kedveli a szamóca, de rossz tápanyag tartalmú, száraz talajon inkább a félárnyékot válasszuk és figyeljünk az intenzívebb öntözésre is.

Átültetés

Meglévő epertöveinket ősszel érdemes kiritkítani, a sorokat „megfésülni, így az energiát következő évben is gyümölcsözésre, nem terjeszkedésre tudja majd használni a növény. Körülbelül két évente pedig érdemes teljesen máshol kialakítani az eprek helyét, a növénynek jutó több tápanyag és a korábbi hely regenerálódása érdekében!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...