2022.11.17. 12:10:00 5217 219

Eltitkolt iskolai zaklatás? Vedd észre a jeleket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A következő bekezdésekben egy sajnos egyre aktuálisabb probléma felszínét kezdjük el kapargatni. Amint az nemrégiben több esetben is kiderült, a kiskamaszok közül sokan azért szöknek meg vagy kísérelnek meg öngyilkosságot, mert nem tudják tovább elviselni társaik verbális és fizikai bántalmazását!

Iskolai zaklatás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Iskolai zaklatás

Amikor ilyen esetről hallunk, egyből felmerül a kérdés, hogy hol volt eddig az iskola, mint intézmény és hol kezdődik, illetve hol ér véget a gondviselők felelőssége. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen a zaklatások általában a felnőttek szeme elől rejtve történnek, amit a bántalmazott gyermek gyakran még titkol is!

A gyermekek egymás közti zaklatását az is elősegítheti, hogy a felnőttek jellemzően túlterheltek és nehezebben veszik észre az árulkodó jeleket, amihez a közösségi média adta online tér is hozzájön. Szülőként természetesen minél több dologtól meg szeretnék védeni a gyerekeiket az emberek, de valamilyen szintű önállóságra is nevelnék egyúttal. Mi tehát a megoldás?

A legjobb az lenne, ha olyan bizalmi kapcsolatot tudnánk teremteni utódainkkal, amelyben teljesen őszintén el mernek nekünk mesélni minden kisebb és nagyobb történést. Minden nap érdeklődjünk arról, hogy mi minden történt velük és ezek a történések milyen érzéseket váltottak ki belőlük. A mondandójukat próbáljuk meg ítélkezés nélkül végighallgatni. Amennyiben a gyerek személyisége vagy életkori sajátossága miatt jóval zárkózottabb, akkor is lehetőségünk van információkhoz jutni a non-verbális kommunikáció útján.

Fogjunk gyanút valamilyen rendkívüli esemény bekövetkeztéről, ha gyerkőc viselkedésében hirtelen változás áll be, és óvatosan próbáljuk kipuhatolni annak okát.

Jelek, amik iskolai zaklatásra is utalhatnak

Az érzelmi sokk okozta túlzott stressz miatt a felzaklatott gyereknél alvási vagy étkezési zavarok fordulhatnak elő. Az étvágytalanság és a kialvatlanság mögött szintén sok ok húzódhat, semmiképpen se szabad a szőnyeg alá söpörni ezeket a dolgokat, mert könnyen a gyerek szellemi vagy fizikai egészségének rovására mehet.

Akkor is fogjunk gyanút, ha az érzékenyebb személyiségű, de barátságos gyerekünk hirtelen társaság nélkül marad. Iskola- vagy lakhelyváltás következtében gyakran előfordul, hogy hosszabb-rövidebb ideig kipécézik maguknak az iskolatársak az “új” tanulót.
A magányos és begubózott tinikre különösen figyeljünk oda, ne hagyjuk rá, hiszen a zaklatás az online térben is folytatódhat!

Az egyre gyakrabban jelentkező rosszkedvűség és az ingerült viselkedés ugyancsak kivizsgálásra ad okot. Habár a serdülő gyermekek egyre szégyenlősebbek lehetnek a szüleik előtt is, az intim szférájukat nem sértve győződjünk meg arról, hogy nem találhatók rajtuk megmagyarázatlan és gyanús eredetű külsérelmi nyomok sem.

Amikor erős gyanúnk támad arról, hogy gyermekünk valamiféle zaklatásnak az áldozata, aggodalmunkban ne támadjuk le, óvatosan közelítsünk a témához. A gyanú beigazolásához, de jobb esetben eloszlatásához, a gyerek életének közvetlen szereplőivel is beszélhetünk, mint például osztálytársak és tanárok.
Amennyiben a zaklatásnak semmi sem vet véget rövid időn belül, kérjünk segítséget! A hozzáértő szakember a zaklatást elszenvedő gyerek személyiségét és a körülményeket egyaránt figyelembe vevő megoldást nyújthat.

Szerző: GAM

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...