2020.03.05. 12:52:15 7349 199

Elő a permetszert és irány a kert!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Közeleg a tavasz, ideje a felszámolnunk a tavalyi évről maradt kártékony jelenségeket a kertben. És ha kitakarítottunk, jöhet a lemosó permetezés is, így nem kell a kártevőkkel megosztanunk az idei termést. Köszöntsük gondoskodással gyümölcsfáinkat!

Cseresznyefa rügy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cseresznyefa rügy

Mindenekelőtt el kell távolítanunk a károsodott ágakat, a valahogy ott maradt összeaszott gyümölcsmúmiákat, majd tisztítanunk, lefaragnunk a sebeket – a megfelelő utókezeléssel és védelemmel. Ezt követően pedig indulhat a lemosó permetezés!

Előbb a takarítás!

Nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg a tavalyi év maradványairól! Gyümölcsfáink egészségéhez elengedhetetlen, hogy a fertőzött, beteg, talajra hullott leveleket eltávolítsuk. Hiszen ezekben áttelelnek a kártevők, kórokozók és a permetezést követően visszafertőzhetik a fákat.

Hatékony megoldásként a leveleket a talajba ásnunk érdemes, így nem csak zöldtrágyázunk, de az élősködőket is elpusztítjuk, két legyet üthetünk egy csapásra - meg még sok más rovart. Amennyiben beásásra nem adódik lehetőségünk, gyűjtsük össze a leveleket és égessük el. Ugyanígy tegyünk a fákon véletlenül fennmaradt, rothadásnak indult termésekkel is!

Az ideális körülmények fontos szerepet játszanak

Permetezést nem lehet és nem is érdemes akármikor, ki kell várnunk a megfelelő körülményeket, a jó időjárást. Szélcsendes, legalább 8-10 fokos léghőmérséklet szükséges, hiszen az olajos közegben lévő hatóanyagot így tudjuk hatékonyan kipermetezni a kívánt helyre. Ráadásul ölő hatásuk is általában csak plusz 10 Celsius fok fölött érvényesül, így hiába is dolgoznánk a hidegben. Fontos, hogy csapadékos időjárásban ne álljunk neki és érdemes azt is megnéznünk, hogy a műveletet követő napokban milyen idő várható. Ne mossa le azonnal az eső a permetszert, ne dolgozzunk hiába. Túl sokáig sem szabad azonban kitolnunk a munkát, hiszen nem minden szer használható rügyfakadást követően. Szerencsésebb, ha még kihajtás előtt ápoljuk a fás részeket. Vannak olyan készítmények, amiket megkésett kezelés során is tudunk használni, de ekkor legyünk nagyon körültekintők és keverjünk kisebb töménységű növényvédőket.

Mit használjunk a permetezéshez?

A szer kiválasztása során azt kell elsősorban figyelembe vennünk, hogy milyen károsítók ellen szeretnénk alkalmazni. Gyümölcsfáink és díszfáink is áldozatai lehetnek a kártevők mellett betegségeknek, gombáknak is. Az ezeket kiváltó kórokozók pusztulásáról is érdemes gondoskodnunk. Válasszunk olyan növényvédőt, ami alkalmas mindkét csoport ellen. Az állati kártevők, rovarok ellen olajtartalmú szerekkel tudunk védekezni, melyek vékony filmréteget képezve a fa felületén megszakítják a gonosz kis lények oxigén ellátását, így azok megfulladnak. A kéregrepedések alatt áttelelő nyavalyásokkal ezzel a módszerrel hatékonyan leszámolhatunk. Paraffin olaj és napraforgó olaj tartalmú termékek egyaránt alkalmasak a fenti célra.

A fák kérgén azonban megtelepszenek gombák és baktériumok is, ellenük főként a réz tartalmú permetezőszerek hatásosak. A legerősebbek rézszulfát hatóanyagot tartalmaznak, de válogathatunk rézhidroxid, rézoxi-klorid segítségével fertőtlenítő szerek közül is.

Lisztharmatgomba gyakran pusztítja termő fáinkat, ellene bevethetjük ként és kalcium-poliszulfidot tartalmazó növényvédőnket.

Lehetőség szerint olyan kombinált permetszert alkalmazzunk, amely egyaránt tartalmazza mindkét kártevő csoport elleni szerek valamelyikét. A keveréshez ne használjunk hideg vizet, maradjunk a szobahőmérsékletű hígításnál.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában