2015.08.18. 17:30:08 9969 220

Éljenek a városi, közösségi kertek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre több közösségi kertet lehet találni a fővárosban és a nagyobb városainkban is. A kezdeményezés lényege, hogy azok, akik a kertészkedést szeretnék hobbi vagy akár komolyabb szinten is űzni, azoknak lehetőségük nyíljon erre, lakhelytől függetlenül.

Közösségi kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Közösségi kert

Felfutóban a közösségi veteményes kertek

Üdvözöljük az olyan tevékenységeket, amelyeknek köszönhetően egyre több zöld terület létesülhet a városokban is, és amelyek összehozzák az embereket. A közösségi kertészkedés pedig pont ilyen.

Az élelmiszer hiány idején, a második világháború után kezdett teret hódítani az úgynevezett community gardening (közösségi kertészkedés) és az urban gardening (azaz városi kertészkedés), melynek lényege, hogy egy adott városrész lakói némi tagdíj ellenében megművelhetnek egy kisebb vagy nagyobb parcellát egy-egy központi részen kialakított közösségi kertben.

Ma az egyre egészség tudatosabb életmód terjedésének köszönhetően ismét elkezdtek virágzásnak indulni ezek a nagyvárosi paradicsomok. (Tudni akarjuk, hogy mit eszünk.) Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy csak Budapesten már 19 működő közösségi kert létezik (22 volt, de 3 sajnos bezárt).

A parlagon heverő, kihasználatlan területeket sokszor az önkormányzat támogatásával vehetik igénybe az önszervező gazdák, akik a saját kis parcellájukban gyakorlatilag azt termesztenek, amit akarnak. A legjellemzőbb a zöldség-, gyümölcs és fűszernövények termesztése, gyakran alkalmazzák a magaságyakat.

Hasznos és szorgalmas közösségek

A jól működő közösségi kertekben valódi kommunák alakulnak ki, akik segítik egymást és programokat is szerveznek. Gyakorlatilag bárki indíthat ilyen kertészetet, de a szponzorokat, a területet és szinte mindent magának kell megkeresnie, valamint egy sor feltételnek meg kell felelni. Ilyen például a központi elhelyezkedés és a jó megközelíthetőség. Ha megvalósult a kert, a tagdíj ellenében csatlakozó kertészek részére tanfolyamokat és más eseményeket kell szervezni, ami igazán jó kis közösséggé formálhatja az azonos érdeklődési körrel rendelkező embereket.

A környék iskoláival és hatóságaival is kapcsolatot tartanak a kertvezetők, így az iskolák részére is szervezhetnek bemutatókat, népszerűsíthetik a kertészkedést, mint hobbit a gyerekeknek, és gyakran a rászorulók is kaphatnak a feleslegből.

A részletekről a kozossegikertek.hu weboldalon tájékozódhatsz.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Bosszantó nyomok – Így távolítható el a szilikon 1.

Itt a tavasz, megkezdődnek a felújítások, szépítgetések. Munkától, időtől és persze pénztárcától függően van, aki szakemberre bízza a dolgot és akad, aki saját kezűleg igyekszik kivitelezni a felújítási, javítási munkálatokat. Ha apró rések, lyukak eltüntetése a feladat, a szilikonnal érdemes jó barátságot ápolni.

Nyelveljünk! A nyelvtanulás bonyodalmai és apró trükkök

Azt szokták mondani az ismerőseim, hogy szerencsés vagyok, mert gyermekkoromtól két nyelvet beszélek párhuzamosan, anyanyelvi szinten. Ez valóban egy olyan helyzet, amit már felnőtt korban nem igazán lehet pótolni. Ebből a szempontból a saját esetem kapcsán tapasztalom, hogy mit jelent kisgyermekként két nyelven szinte egyszerre megtanulni beszélni, illetve mit jelent később, már kicsit idősebben egy harmadik nyelvet elsajátítani. Azt gondolná az ember, hogy két nyelv magabiztos használata mellett egy harmadik nyelv megtanulása már gyerekjáték. Jelentem, a dolog nem ilyen egyszerű! Sőt, nagyon nem. Szóval, boncolgassuk ezt egy kicsit részletesebben, hátha sokak számára segítséget jelentenek a saját tapasztalataim.

Közeleg a nyár, és vele együtt a jegeskávé szezon! – Dobd össze otthon!

Nincs is jobb, mint egy ráérős délutánon a barátnőkkel jeges kávét kortyolgatva beszélgetni az élet nagy dolgairól, vagy éppen csacsogni a semmiről. Néha jól esik ezt az otthonunk kényelmében, saját készítésű hideg itókát hörpölgetve megtenni. A helyszínt Nektek kell biztosítani, a jeges kávé receptet mi szállítjuk.