2017.05.10. 08:09:41 10915 331

Élj műanyagmentesen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szerencsére már a hazai gasztro-marketing témájú rendezvényeken is egyre nagyobb szerepet kap környezetünk védelme az ínycsiklandó ételek mellett. Most az egyik legkárosabb hulladékunk, a műanyag került célkeresztbe.

Műanyag flakonok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műanyag flakonok

A Zöld Övezet Társulás és a Megújuló Akciócsoport szakmai bemutatókon ismerteti, hogyan működik például a műanyagmentes büfézés: megjelentek ugyanis a növényi rostokból készült, műanyaghatású anyagból, az úgynevezett PLA-ból (poly lactic acid) készült tányérok, evőeszközök és poharak.

Tegyél az egészségedért, tegyél a környezetedért!

Azonban nemcsak fesztiválokon tudsz odafigyelni a műanyagmennyiség csökkentésére, hanem otthon is sokat tehetsz az ügy érdekében. Már az elején szólok, hogy komoly életmód és gondolkodásmód változásra lesz ehhez szükség! Rugalmasság és előre tervezés a kulcs készségek. Továbbá fontos, hogy mindig csak egy-egy területre összpontosíts, különben elvész a lendület.

Ételek, italok

Sokat segíthetsz a helyzeten, ha mellőzöd a palackozott ásványvizek és gyümölcslevek vásárlását, s ezek fogyasztása helyett otthon facsarsz friss gyümölcslevet.

Esetleg készíts növényi tejet házilag. (A szívószálak is tabunak számítanak.) Amennyiben lehetőséged adódik, termessz saját gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket, hogy ne zacskókban kelljen hazacipelned őket. Süss egészséges házi kekszeket és sós rágcsákat, így nem válik szemétté a csomagolás sem.

Ha megtervezed heti menüdet, egyszerre nagyobb kiszerelésben tudsz vásárolni. Amennyiben a napi bevásárlásnál maradsz, rendszeresíts minden táskádba bevásárló táskát.

Ruházat, testápolási és tisztító szerek

Válassz műanyagmentes termékeket. Készíts házilag tisztálkodó szereket és kencéket, így 1-1 tégely mindig újból felhasználható.

Nem is gondolnád, hogy az eldobható borotvák szintén milyen veszélyesek a környezetünk élővilágára nézve! (A vegyszerek is elkerülhetőek, ha szódabikarbónával, ecettel takarítasz.) Talán a legnehezebben kivitelezhető rész a műanyagmentes élet kialakításánál, hogy a ruházatunk megfelelő anyagból készüljön. Kerülendő alapanyagok az akril és a poliészter. Ezeket természetes rostszálakkal tudod helyettesíteni, mint például pamuttal, kenderrel, selyemmel és gyapjúval.

Akiknek már sikerült…

S mi a bizonyíték arra, hogy a fenntarthatóság gyakorlati megvalósítása lehetséges?

Néhány évvel ezelőtt Németországban elindult Európa első olyan web áruháza, ahol semmilyen formában nem árusítanak műanyagot! Ez a http://www.plasno.de/ linken érhető el. Kizárólag 100%-ban lebomló termékeket lehet itt vásárolni: Fából, kartonból, növényi rostokból készített, tartós termékek alkotják a kínálatot. Az áruház a mai napig működik, így bizonyos, hogy van rá igény!

Egy kis odafigyeléssel és a komfortzónánkból való kilépéssel sokat tehetünk környezetünkért.

Forrás: presztizs.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...