2020.02.11. 16:34:43 10816 357

Életmód trükkök a tisztább lélegzetért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már az otthonod kialakításával is elősegítheted, hogy a lehető legtisztább levegő vegyen körül, míg a lakásban tartózkodsz, de a hétköznapi szokások is rengeteget számítanak. A tiszta levegő nem csak a légúti betegségek megelőzését segíti, de a nagyobb oxigén felvétel az agyműködést is serkenti.

Szellőztetés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szellőztetés

A tiszta, friss levegő serkenti az agyműködést, a sejtanyagcserét és a gyermekek fejlődését is. Itt persze elsősorban a szabadban töltött időre gondolnánk, pedig az sem mindegy, hogy odahaza milyen minőségű levegővel töltjük meg a tüdőnket. A következő lépéseket rendszeresítve az életünkben jelentősen javíthatunk otthonunk légterének minőségén.

Tisztulásra fel!

A mindennapok szeánszai Reggel és este is érdemes egy bő negyedórára kitárni nagyra az ablakokat, hogy a lakóhelyünk levegője alaposan átcserélődjön. Anyagi megfontolásból és hatékonyságot tekintve is hasznosabb az ilyen intenzív, de alkalmi szellőztetés, mint a folyamatos résre nyitás és ennyitől megfázni nem fogunk. A szellőztetés tehát elmaradhatatlan, ha pedig reggel tesszük ébredés után, dinamikusabban indulhat a napunk.

Amíg szellőztetünk érdemes az ágyat is bevetetlenül hagyni, így az alvás közben kipárolgott testhőnk, leheletünk stb. nem lesz egész napra a takaró és matrac fogságába zárva. Ráérünk az ablakok becsukása után beágyazni. Az ágyneműk és más szobai textíliák egyébként is bőségesen tartalmazhatnak atkákat és egészen apró porszemcséket, emiatt érdemesebb a természetes anyagokhoz húznunk kiválasztásuk során. A pamut, a gyapjú, a len kevesebb probléma forrása lehet, mint szintetikus társaik. A dohos, szekrényszagú holmikat alapos, magas fokon borostyánnal vagy teafa olajjal végzett mosással fertőtleníthetjük. Ezekkel a textilekkel sem csak a kellemetlen szag a gond, de a szervezetünkre sincsenek jó hatással.

Párologtass! Egy fertőtlenítő hatású, kellemes illatú illóolaj párologtatásával sokkal jobban jársz, mintha mindenféle aeroszolos kemikáliával próbálnál jó illatot biztosítani az otthonodban. Ezeknek sem az illat anyagai, sem a hajtógázai nem kifejezetten egészségesek.

Vedd fel a takarítási rutinba

Ha penész, falnedvesség ellen páramentesítő készüléket használsz, klímaberendezésed van vagy hőszivattyús megoldással fűtesz, vezesd naptárban a karbantartások időpontját. Legalább negyed évente szakemberrel tisztíttasd át az ilyen készülékeket, így biztos lehetsz benne, hogy sem kórokozók, sem más kellemetlenségek nem tanyáznak és tenyésznek benne.

Nem megfelelő takarítás mellett nagy gondokat okozhatnak, hiszen egyenesen a légtérbe fújják a felgyülemlett szennyeződéseket. Ha radiátortól van meleg az otthonodban, akkor rendszeresen portalanítsd amennyire csak lehetséges, hiszen a rá rakódott port felfelé szálló meleg levegő vissza keringteti a légtérbe ezáltal pedig a tüdőtökbe is.

Lim-lomok felszámolása

Számos szempontból igen hasznos, ha nem tartunk otthon fölösleges kacatokat. Még a portörlés is egyszerűbb, ha nem millió apró vackot kell áttörölni. Azonban nem ez az egyetlen ok, hogy miért szabadulj meg azoktól a dolgoktól, amiknek már lejárt az ideje. A párnák, plédek, abroszok és más textilek, a régi fa dobozok, szekrények, a temérdek könyv és régi papír mind magukba szívhatták az idők porát, atkáik és dohos szagát. Sajnos ez sokszor takarítással már nem űzhető el. Ezért, ha fájó szívvel is, érdemes megszabadulnunk attól, amire már nincs szükség.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...