2016.02.06. 14:43:02 26747 336

Élet a cipősdobozon túl – Mire jó még a silica gél?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bevallom, én jó ideig azt sem tudtam, miért került oda a cipősdobozokba az az apró kis tasak, tele pici gömbökkel. Kezdetben azt hittem, véletlen, vagy talán valami ragasztó lehet? Aztán megbarátkoztam vele, hogy ez minden új cipő „tartozéka”, ám rendszeresen a kukában landolt a kis „zacsi”. Pedig nem kellett volna!

Silica gél - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Silica gél

Mert akár hiszed, akár nem, még rengeteg mindenre jó lehet a kis tasak, benne pedig a „mágikus” bogyók.

Miért is jó ez nekünk?

A tasakban lévő kis gyöngyök előnyös tulajdonsága, hogy rendkívül sok nedvességet képesek megkötni, ezáltal a dobozban lévő árut szárazon tartják. Pont ezt a tulajdonságát érdemes még kihasználni egyéb helyeken.

Amire még jó a silica gél

  • Ha a leselejtezett vagy az „egyszer még felveszem” típusú ruháid egy dobozban landolnak, mindenképp tegyél a ruhák közé egy-egy tasak silica gélt, hogy elkerüld, hogy bepenészedjenek, illetve bebüdösödjenek. Ha régi könyvek jutnának ugyanerre a sorsra, velük ugyanezt tedd.

  • Ha a fényképezőgéped, kamerád, tableted, telefonod, esetleg egyéb elektromos kütyüd megóvnád a nedvességtől, mondjuk egy hosszabb út során, tedd őket egy vastagabb műanyag tasakba, amibe kerüljön 1-2 géles tasak. De ezeknek az apróságoknak köszönhetően megmentheted a telefonodat, ha az véletlenül a toalettben, esetleg valami nedves helyen landolt. Tedd a „telót” egy pohár rizsbe, amibe előzőleg kevertél a kis gyöngyökből, hogy azok magukba szívják a nedvességet. Ha a rizs illetve a gyöngyök elvégezték a feladatukat, azonnal dobd ki a keveréket!

  • Ha elutazol, a házipatikádba, a gyógyszerek közé dobj be egy-egy tasakot, hogy csodaszerek biztos megússzák szárazon.

  • Táborozáskor, kiránduláskor szintén kihasználhatod a golyók nedvességet megkötő tulajdonságát, a sátradba, polifoam közé szintén rejts egy-egy tasakkal.

  • Ha a cipőd, vagy a táskád elázott volna az esőben, néhány tasak „gyöngy” itt is megoldás lehet. Csak tedd őket a cipődbe, táskádba és a nedvesség elillan.

  • De kerülhet néhány zacskó a sporttáskádba is, hogy edzés után az oda kerülő ruhák nedvességét és nem valami kellemes illatát magába szívja.

  • Mehet a gyöngyökből a régi fotók közé, ha még sokáig szeretnéd nézegetni őket. Szintén a nedvességtől óvja őket.

  • Ha az autódban kellemetlen, kissé dohos szag uralkodik, egy-egy tasak gél ezen is segíthetne, ám ahhoz jóval nagyobb mennyiség kellene, 1-2 kiló is. Ám azt talán egy kis mennyiség is megoldja, hogy a szélvédő ne párásodjon.

Csak óvatosan!

Ha ezek után őrült gyűjtésbe kezdenél a silica géles tasakokkal kapcsolatban, arra mindenképp ügyelj, hogy olyan helyen raktározd őket, ahol a gyerek nem férhet hozzájuk. Ha egészségkárosító hatása nincs is, a fulladásveszéllyel mindenképpen számolnunk kell.

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Imádod a császármorzsát? – Ne mondj le róla akkor sem, ha vegán vagy!

Míg 5-10 évvel ezelőtt igazi kihívásnak számított, ha valaki valamilyen alternatív étkezést, életmódot követett, esetleg valamilyen ételallergiától szenvedett, hiszen egy-egy menü hozzávalóit megkeresni nem volt a legegyszerűbb feladat, addig manapság már sokkal könnyebb dolgunk van.

Sajtimádók, figyelem!

A lágy, fehérpenészes, félkemény, kemény, gyúrt, sós, savós, ömlesztett, belsőpenészes sajtoknak milliós nagyságrendű rajongótábora van világszerte. És mint tudjuk: sajtból van a hold is, valamint jó néhány tanulságos történetben központi „szereplőként” jelenik meg ez a különleges tejtermék. Említésre méltó példaként a La Fontaine fabuláiból ismeretes A holló meg a róka című mesében megjelenített sajt, mint a konfliktus kiváltó oka, avagy más szemszögből, mint a kívánalom tárgya.

Legyen neked is madárbarát a kerted!

Peter Kahn a Washingtoni Egyetem pszichológia professzora hosszú évekig kutatta azt a kérdést, hogy milyen kapcsolat van az ember és a természet között, és miért van az, hogy a technológiai prosperálással párhuzamosan a természet egyre csak visszahúzódik, pusztul? A természet sokak életében már csak a David Attenborough-féle filmeken át szűrődik be a nappaliba, ahol nincs a biztonságos távolságban lévő állatoknak sem szaga, sem különösebb köze a szemlélőhöz. Ez az úgynevezett „technológiai természet” jelensége.