2022.01.20. 09:15:00 9001 292

Élesztő kérdés: Frisset vagy szárítottat válassz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mi történik, ha kelt tésztát készítenénk, de csak instant élesztők van otthon? Biztos, hogy a recept többi részét változatlanuk hagyva sikerülni fog a sütemény? Az élesztő fajtájának megváltoztatása sajnos igényel egyéb módosításokat is. Kerülj velünk képbe élesztő-ügyileg!

Instant és friss élesztő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Instant és friss élesztő

Az élesztő egy élő mikroorganizmus, ami folyadékkal érintkezve aktiválódik. A lisztben található természetes cukrok önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy a gomba térfogatnövelő buborékokat képezzen, éppen ezért szükséges egy kevés cukrot pluszban hozzáadni.

A friss élesztő felfuttatása helyett sokan kezdtek el instant élesztőt használni. 7 gramm porélesztő 20-25 gramm hagyományos élesztőnek felel meg.
Az aktív száraz élesztő és az instant élesztő nagyon hasonló termékek, de picit másként kell felhasználni ezeket. A fő különbség oka az eltérő nedvességtartalomban rejlik. Az aktív száraz élesztőt fel kell oldani folyadékban, mielőtt más összetevőkhöz kevernénk. Az instant élesztőt pedig közvetlenül a száraz hozzávalókhoz tudjuk keverni.

Mi az az aktív száraz élesztő és hogyan használandó?

Az élesztő legáltalánosabb változata szinte minden élelmiszerboltban kapható. A levegős, könnyű textúrája teszi olyan tökéletessé a puha pékárukhoz, amelynek kissé diós ízt kölcsönöz. Ez az élesztő fajta nem igényel hűtést a friss élesztővel ellentétben.
Az élesztő langyos vízben, tejben, vagy esetleg sörben történő “vissza hidratálása” után szokás hozzáadni a cukrot vagy a mézet. 5-10 perc elteltével a folyadék tetején apró buborékokkal teli réteg képződik. Ha ez a folyamat nem megy végbe, az az jelenti, hogy az élesztő már nem volt aktív, más kifejezéssel nem élt.

Az instant élesztő és felhasználása

A többi fajtával ellentétben az instant élesztőt nem kell felfuttatni, mivel a terméket olyan enzimekkel dúsítják, amelyek elősegítik a glutén szálak kötését és a tészta gyorsabb kelését. A legtöbb kelt tészta ezáltal egy kelesztés után már sütőbe is kerülhet.

Felcserélhető-e az aktív száraz élesztő és az instant élesztő egymással?

A két termék egymással helyettesíthető, csak ne felejtsük el a kelesztésre szánt időt módosítani: Instant élesztő használatakor rövidítsünk rajta úgy 10-15 percet, míg az aktív száraz élesztő alkalmazásakor adjunk hozzá a receptben írtakhoz valamennyit.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...