2022.01.20. 09:15:00 8926 292

Élesztő kérdés: Frisset vagy szárítottat válassz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mi történik, ha kelt tésztát készítenénk, de csak instant élesztők van otthon? Biztos, hogy a recept többi részét változatlanuk hagyva sikerülni fog a sütemény? Az élesztő fajtájának megváltoztatása sajnos igényel egyéb módosításokat is. Kerülj velünk képbe élesztő-ügyileg!

Instant és friss élesztő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Instant és friss élesztő

Az élesztő egy élő mikroorganizmus, ami folyadékkal érintkezve aktiválódik. A lisztben található természetes cukrok önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy a gomba térfogatnövelő buborékokat képezzen, éppen ezért szükséges egy kevés cukrot pluszban hozzáadni.

A friss élesztő felfuttatása helyett sokan kezdtek el instant élesztőt használni. 7 gramm porélesztő 20-25 gramm hagyományos élesztőnek felel meg.
Az aktív száraz élesztő és az instant élesztő nagyon hasonló termékek, de picit másként kell felhasználni ezeket. A fő különbség oka az eltérő nedvességtartalomban rejlik. Az aktív száraz élesztőt fel kell oldani folyadékban, mielőtt más összetevőkhöz kevernénk. Az instant élesztőt pedig közvetlenül a száraz hozzávalókhoz tudjuk keverni.

Mi az az aktív száraz élesztő és hogyan használandó?

Az élesztő legáltalánosabb változata szinte minden élelmiszerboltban kapható. A levegős, könnyű textúrája teszi olyan tökéletessé a puha pékárukhoz, amelynek kissé diós ízt kölcsönöz. Ez az élesztő fajta nem igényel hűtést a friss élesztővel ellentétben.
Az élesztő langyos vízben, tejben, vagy esetleg sörben történő “vissza hidratálása” után szokás hozzáadni a cukrot vagy a mézet. 5-10 perc elteltével a folyadék tetején apró buborékokkal teli réteg képződik. Ha ez a folyamat nem megy végbe, az az jelenti, hogy az élesztő már nem volt aktív, más kifejezéssel nem élt.

Az instant élesztő és felhasználása

A többi fajtával ellentétben az instant élesztőt nem kell felfuttatni, mivel a terméket olyan enzimekkel dúsítják, amelyek elősegítik a glutén szálak kötését és a tészta gyorsabb kelését. A legtöbb kelt tészta ezáltal egy kelesztés után már sütőbe is kerülhet.

Felcserélhető-e az aktív száraz élesztő és az instant élesztő egymással?

A két termék egymással helyettesíthető, csak ne felejtsük el a kelesztésre szánt időt módosítani: Instant élesztő használatakor rövidítsünk rajta úgy 10-15 percet, míg az aktív száraz élesztő alkalmazásakor adjunk hozzá a receptben írtakhoz valamennyit.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az egészség kis segítői, a csírák

Az egészséges táplálkozás egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben, és a csírák fogyasztása egy kiváló módja annak, hogy belecsempésszünk egy kis extra tápanyagot és frissességet a mindennapi étkezésünkbe. Ezek az apró csodák tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyek segíthetnek az egészségünk megőrzésében és az immunrendszerünk erősítésében.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.

Gumis lepedő gond? Így hajtogasd!

Üdvözlünk a "Gumis lepedők hajtogatási fesztiválján"! Igen, jól hallottad, azért gyűltünk ma össze, hogy megünnepeljük a világ legádázabb sportágát: a gumis lepedők hajtogatását! Tudjuk, hogy sokan nem gondolják ezt olyan komoly tevékenységnek, mint mondjuk a hegymászást vagy a sakkot, de hidd el, a gumis lepedő hajtogatása legalább akkora kihívást tartogat, mint az említett sportok gyakorlása. Némi rutint igényel, de ha egyszer megtanulja az ember, könnyen és gyorsan elvégezhető.