2019.03.17. 17:12:34 11003 344

Éleszd újjá! Tavaszi teendők a kiskertedben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hurrá, megkezdődött a kertészeti szezon! A napok már hosszabbodnak, a talaj is melegebbé válik, és a kora tavaszi virágok már nyílnak. Épp itt az ideje, hogy néhány régi ismerőst visszacsalogassunk a kertünkbe. Rengeteg dolgunk lesz, ásót elő!

Kis kert fűszernövényekkel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kis kert fűszernövényekkel

A március is egy meglehetősen mozgalmas hónap a kertben, mivel kettőt pislantunk, és megérkezik a nyár. Mi azonban időben nekilátunk a kerti munkáknak, hogy dúsan zöldellő, termékeny időszaknak nézhessünk elébe. S hogy mit javasolt ilyenkor megtenni?

  • Ideális ez az időszak az évelő növények ültetésére és a szétültetésükre. További virágos növények ültetésére, mint például harangvirág, jácint, körömvirág, primula, rózsa és árvácska.
  • A sikeresen átteleltetett növények (pl. muskátli) földjének feljavítása, a sérült növényrészek eltávolítása is időszerű.
  • 2-3 literes cserépbe helyezett nedves komposztba ültessük ki a dáliagumókat. Fényes, fagymentes helyen 3 hét alatt kihajt, május végén kiültethető.
  • Itt az idő a komposztos, trágyás talaj előkészítésére.
  • A korai burgonyafajták gumói elültethetők már márciusban. A vetőburgonyát tojástartó dobozokban hűvös, fagymentes, de világos helyen kell elhelyezni, hogy a hajtások kicsírázhassanak.
  • Még nem túl késő az édes borsó vetésére; válasszunk erősen illatos, régimódi fajtát.
  • A hónap elején még pótolhatjuk gyorsan a gyümölcsfák (belülről növő ágainak le)metszését.
  • Néhány nem érzékeny zöldségfajta (spenót, sárgarépa, vöröshagyma) és fűszernövény (citromfű, metélőhagyma) is elvethető március közepétől.
  • A csigák elszaporodása ellen, a talajmenti lombozatot érdemes folyamatosan gyéríteni, és a növényi szemetet a talajról eltávolítani, mivel ezek ideális búvóhelyet biztosítanak a kártevők számára. Pár hétre még a szigetelő talajtakaró is lekerülhet az agyagos talajokról.
  • Kopasz fűfoltok eltűntetése: a magok elvetése után takarjuk le a felületet, hogy a madarak ne csipkedhessék fel azokat.

Tipp: A kicsivel később, de melegebb talajba vetett magok korábban kelnek ki. A természetes növényvédelem meghálálja magát; szerelkezzünk fel gilisztaölő varádicsteával és zsurlólével.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Svéd uborka télire – félúton a vegyes vágott és a csemege uborka között

Végre igazán finom, uborka ízű az uborka -akinek már sikerült tök illetve víz ízű uborkát vásárolnia, az tudja, hogy miről beszélek -, így most érdemes eltenni, illetve frissen elkészíteni. Ha a hagyományos uborka salátát már meguntad, próbáld ki a svédek kedvencét, és rakd el télire.

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!