2021.02.18. 14:12:20 7521 234

Elérkezett a gyermeked „miért” korszaka? De miért is őrülnél bele?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy fél ország hördült fel, amikor egy gyógyszergyártó cég hirdetésében elhangzott az a bizonyos kérdés… ráadásul többször is! Ha most már neked is van tulajdon „Ábeled” a nélkül is fenntarthatod a pici egészséges kíváncsiságát, hogy a jó kedélyedet elveszítenéd.

Huncut gyerekek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Huncut gyerekek

Igen, a túlzottan is érdeklődő 3 évesek túlságosan is kimerítők lehetnek. Azok a szülők, akik eredendően több türelemmel rendelkeznek, és szívesen válaszolgatnak a végtelennek tűnő „Miért…?” kérdéssorra, azzal lehetnek bajban, hogy vajon a gyerkőc számára megfelelően felfogható választ adnak-e.

Bármilyen bosszantó a környezetük számára, a mindent IS tudni vágyó picuriknak ez a korszak valódi mérföldkőnek számít! A világ alapvető működésének megértése készteti őket a kérdezősködésre. Ez a mélyen gyökerező kíváncsiság pedig a tanulási folyamat fontos alapja. A szülők feladata pedig az, hogy felvértezzék magukat a szüntelen kérdésekre, és megpróbálják megkülönböztetni az érzelmeket feltáró és a környezetünk működésére irányuló érdeklődést. Az elutasító viselkedés, vagy ha a gyermek azt érzi, hogy a kíváncsisága mások számára bosszantó, roppant káros lehet az egészséges önértékelésükre nézve!

A késleltetési technika

Senki sem tudhat mindent, ezért nyugodtan beismerhetjük, hogy nem tudjuk pontosan a választ, de nézzünk utána, így később visszatérhetünk a témára. Ebből a viselkedésből gyermekünk érezni fogja, hogy fontosnak tartjuk a fejlődését (érzelmi szinten is). A késleltetési technika akkor is bevethető, amikor a szülő valami nagyon fontossal van elfoglalva. Természetesen ilyenkor adni kell a gyermeknek valami mást, amin gondolkodhat, pl. énekeljen el egy dalt.

Tanítsuk tanulni!

Egy egyszerű és folytatás nélküli „Nem tudom.” a leggyakoribb hiba, amit a szülők ilyenkor elkövethetnek: A beszélgetés kurta befejezésének az az üzenete, hogy a kíváncsiság kielégítése nem éri meg az időnket! Ehelyett inkább tanítsuk meg azt, hogy a válasz nem ismerése nem kudarc, hanem valójában jó ok az új dolgok felfedezésére. A „Hű, erre már én is régóta kíváncsi vagyok! Szerinted miért van így?” válasz önálló feltételezés felállítására késztetik a kicsiket, aminek helyességét aztán együtt fejthetjük meg.

Ez a röpke 2-3 év különleges beszélgetéseket szülhet a szülő és a gyermek között. Visszatekintve hamar elrepül ez a „miért?” korszak, így ameddig tart, inkább próbáljuk meg megtalálni a benne rejlő szépséget!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...