2020.01.25. 16:59:04 8118 309

Együnk nyúlhúst - Van 5 jó érvünk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A magyarországi nyúlhús fogyasztás szinte nem is említésre méltó, nincs benne a top 5 leggyakrabban fogyasztott húsfélében, de talán még a top 10-ben sem. Pedig ízletes és egészséges, ráadásul a beszerzése sem kihívás. Összeszedtük miért kellene gyakrabban felcsapnunk a nyulas receptkönyvet!

Főzés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Főzés

A világ számos pontján az egy főre jutó éves nyúlhús fogyasztás akár a 9-10 kilogrammot is eléri. Ehhez képest a hazai mindössze néhány deka per fő, per év. Valószínűleg nagy szerepet játszik a listán való elmaradásunkban, hogy a nyuszira pajtásként, szőrös, cuki kis háziállatként tekintünk, akit bűntudat nélkül nem tudnánk a tepsibe csúsztatni. Ez valahol érthető, hiszen a cirmosból sem készül pörkölt. Ugyanakkor aki háztájit tart, többnyire szeretettel van a birkái, kakasai és többi állata iránt is, mégis meghívja vacsorára, ha úgy adódik.

A régi magyarok jelentősen nagyobb mértékben fogyasztottak nyulat: eleinte a vadon élő, üregi nyuszit, majd háziasítva, idővel ketrecben tartva tenyésztették is. Prémjéért és húsáért egyaránt. Mivel remek tápanyagösszetétellel rendelkezik, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz azonban a dietetikusok a mai embernek is jószívvel ajánlják.

Könnyed lakoma

A nyúlhús könnyen emészthető, ezért jól beilleszthető a diétás étrendekbe. Ráadásul nem ismert allergizáló hatása sem, így akár a pici gyermekek, akár az ételallergiával küzdők biztonsággal tölthetik meg vele a pocakjukat.

Kismamáknak is jó választás

A megfelelő vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitamint bőséggel tartalmazza a tapsifülesek husija, márpedig a várandós nőknek erre nagy szükségük van. Ugyanígy hasznos a magas vastartalom is – ha sikerül bevezetnünk a rendszeres étkezéseinkbe a nyúlfogyasztás, megelőzhetjük a vashiány kialakulását.

A régmúlt idők babonái úgy tartották, hogy nyúlszájú gyermeket szül, aki várandósan nyulat tesz a tányérjára, ám ez természetesen csak egy kézenfekvő babona volt, ma már tudjuk, hogy az elváltozásnak semmi köze a tapsifülesek fogyasztásához.

Rendkívüli összetétel

Kifejezetten alacsony koleszterin- és zsírtartalma mellett, kiemelten gazdag fehérjében és esszenciális aminosavakban. Fehérjéből körülbelül 17-20%-ot tartalmaz, így a napi szükségletet könnyedén kielégíthetjük belőle. Szívbetegeknek, fogyókúrázóknak, érrendszeri problémákkal küszködőknek is kimondottan javallott, mert az energiatartalma jóval alacsonyabb, mint például a sertés-, a birka-, vagy a marha húsé. A magas vérnyomásos betegeknek még egy érv a nyuszik mellett: a nátrium tartalmuk is igen alacsony, nem emeli a vérnyomást.

Vitamin pótlás

Már napi 10 dkg nyúlhús elfogyasztásával felpörgethetjük a vitamin bevitelt. Például kielégíti a teljes B12 vitaminszükségletünket, de a B3 vitamin ajánlott mennyiségének is több, mint a felét. Ezeken felül pedig a B2, B5 és B6 vitaminok napi szükségletének feltöltéséhez is nagyban hozzájárul.

A csirkehúsnál is menőbb

Legalábbis ami az esszenciális aminosav hasznosítást illeti, mindenképp. 30 százalékkal veri ugyanis a nyúl a pipit ebben a témakörben – tápanyagokból a lehető legtöbb a nyúlhúsból hasznosul a szervezetünkben.

Forrás: hazipatika.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...