2019.05.24. 13:47:49 12537 375

Egyszerű eperlekvár mindössze 3 hozzávalóval
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ma, amikor a kacifántosabbnál kacifántosabb receptek és hozzávalók korát éljük, igazi kincs egy lekvár recept, ami nem akar több lenni annál, ami: a legparádésabb eperlekvár - nem bodzás-epres, nem levendulás, nem reform és nem bazsalikomos - bár ezek is igazi ínyencségek -, hanem a klasszikus, isteni finom és verhetetlen nagyi-féle eperfergeteg.

Eper - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Eper

Eperlekvár - Recept

Hozzávalók:

  • 4 kg a legfinomabb friss eperből, amit a piacon találsz
  • 2 citrom kifacsart leve
  • 1,2 kg kristálycukor (persze ezt a mennyiséget minimálisan csökkentheted)

Elkészítés

Ha kisebb vagy akár nagyobb mennyiségben gondolkozol, akkor arányosan csökkentheted vagy éppen növelheted a hozzávalók adagját.

Az epret először is nagyon alaposan meg kell tisztítani. Áztassuk be, csumázzuk ki, folyóvízzel is mossuk át, majd csepegtessük le - így elkerülhető, hogy homokszemekkel találkozzunk a lekvárunkban.

A fő hozzávalónkat törjük össze szépen, egy nagy tálban - ezt megtehetjük egy mezei villával vagy krumplinyomót is igénybe vehetünk. Szórjuk meg a cukorral, és hagyjuk állni, akár egy éjszakán keresztül, hűvös helyen.

Reggel nekiláthatunk a főzésnek. Tegyük egy lábosba az epres-cukros keveréket, és forraljuk össze. Ha sűrűbb lekvárt szeretnénk, akkor akár egy literrevalót kiszedhetünk egy szűrőbe, a levéttől megszabadulva a sűrűjét visszaönthetjük a lábosba. Ehhez főzzük aztán hozzá a citromlevet is. Közepes vagy inkább kis lángon 30 percig még főzzük, és ne felejtsük el meg-megkeverni ez idő alatt sem.

A dunsztos üvegeket sterilizáljuk ki, ezután töltsük bele az elkészült eperlekvárunkat, zárjuk le, majd kb. 10 percre fordítsuk fejjel lefelé az üvegeket, hogy vákuum képződhessen. Ezután jöhet a száraz dunszt: takaróba/plédbe tesszük az üvegeket 24 órára, majd mehetnek is a spájzba a polcra.

Isteni lesz!

Cukormentes lekvárt szeretnél? Van egy jó tippünk: A tartósítószer nélküli lekvár titka>>

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...