2020.12.22. 15:32:04 10959 227

Egy város, mégis 2 ország?!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bizony, mindez lehetséges! Ugyanis ebben a városban a járdákon felfestett fehér keresztek jelzik az országhatárt. Baarle városa 50 %-ban holland és 50%-ban pedig belga terület.

Belga határ - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Belga határ

Hollandiában egykor a lordok és a grófok határozták meg egymás között a területeket. Aztán később, ahogy a régióban a németek, a frankok és a hollandok hódítottak, ha nyertek, kaphattak földeket, ha veszítettek, úgy estek el területektől. Ezek alapján alakultak a birodalmak is. Az 1843-ban kimondott maastrichti egyezménynek köszönhetően megállapodtak a mai ismert határokról. Kivéve Baarle területéről, ugyanis ennél a résznél nem tudtak dűlőre jutni.

Baarle-Hertog és Baarle- Nassau

A holland és belga rész. A maastrichti egyezményt sem a belga, sem pedig a holland parlament nem akarta elfogadni, ezért kialakult egy másik országban lévő különálló tartomány (exklávé). Ezeket a tartományokat ma Baarle-Hertognak hívják, amik vegyülnek a délholland Baarle-Nassau területtel. Mindössze 5 kilométerre Belgiumtól. A helyiek különlegesnek gondolják városukat, habár több nehézségbe ütköztek a szabályozások kialakításánál. Többek között a határok kijelölése sem volt egyszerű feladat, hiszen fekete alapon fehér keresztekkel választották szét a két országot.

Érdekes történelem

Miért alakult ki ez az érdekes városszerkezet? Korábban ez a terület a Brabanti Hercegséghez tartozott, ma már pedig - a bomlásnak köszönhetően - Hollandia déli részéhez és a belga Antwerpen tartományhoz tartozik. Ez okozta a különválást, így lett Baarle-Nassau és Baarle-Hertog. Érdekesség, hogy a Baarle elnevezést még 992-ben használta egy holland püspök felesége, aki felajánlotta birtokait a holland Limburg tartományba tartozó thorni kolostornak. A bérleti szerződés persze hamis volt, melynek célja a területek összemosása volt. Breda várában és a körülötte lévő részen rengeteg huzavona alakult ki a grófok és hercegek birtokai között. Ezért a vitatott földtulajdonokat végül megosztották, így lett keveredés a grófok, hercegek, német-római birodalom és Hollandia birtokosok között. Egy perifériára szorult tartomány Baarle városa, amely lényegében sehova sem tartozott. Ugyanis csak a környező részeit osztották fel egymás között. A legtöbb grófnak külön városa volt.

Így születtek meg a határok

Idővel Breda urának adta a grófság (Leuveni) a birtokait. Bár az ország lordsága megszűnt, a leuveni fontosnak tartotta megtartani a feudális kapcsolatot az emberekkel. Ekkor még többféle Hertog létezett, később választották el a Brabant hercegség alatt lévő Baarle részeket a Breda területeitől. És ezáltal vált ketté a város. A turizmus okán pedig felfestették a ma már nagyon jól ismert fehér kereszteket, mint országhatár szimbolikája. A lakosok maguk választhatták meg, hogy melyik országhoz szeretnének tartozni. – Ahová néz az ajtajuk, azon állampolgárságot élvezhetik. – Sokan ebből kifolyólag falazták be az ajtajaikat és nyitottak máshol egy újat. Olyan is akadt, aki a határvonal közepén nyitotta meg bejárati ajtaját, hogy mind a két ország törvényei vonatkozzanak rá.

Érdekes történelem, lenyűgöző város. Érdemes legalább egyszer ellátogatni Baarle városába.

forrás: femina.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.