2014.07.16. 14:30:00 5183 12

Egy "maflást" is kaphatsz a X. Győri Fröccsnapokon!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Újra virágkorát éli a fröccs, ez a hűsítő, kellemes nyári ital. Szőke, Rosé, házmester, nagy, kicsi és a többiek. Mindenkinek megvan a favoritja. Győrben pedig egy egész hétvégét szentelnek e finom ital népszerűsítésére, hiszen a győri Bencés rendházból indult hódító útjára a kultital, Jedlik Ányos jóvoltából.

Fröcsike | Fotó: dynamobike.files.wordpress.com/ - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fröcsike | Fotó: dynamobike.files.wordpress.com/

Tudtad, hogy a győri szóda Hungarikum?

Jedlik Ányos, a szódavíz feltalálója Győr városának a szülöttje (akiről többek között egy iskolát is elneveztek itt), így a fröccsfesztivál extra jelentőséggel bír Győrben. De nem csak a tisztelgés miatt más ez a fesztivál, mint a többi, hanem azért is, mert a bevételt jótékony célra fordítják, mégpedig a Szép Magyar Beszéd versenyt és annak résztvevőit támogatják.

A „fröccs” név egyébként Vörösmarty Mihálytól ered, aki túl németesnek tartotta a Jedlik által használt Spritzer szót. Egyetértünk és határozottan örülünk, hogy ilyen találó magyar nevet sikerült adnia a boros italnak.

Szórakoztató programok a Fröccsnapok keretében

Játszóház, földalatti színház, börtöntúra, jazz koncertek (például a Hot Jazz Banddel) és természetesen az elmaradhatatlan fröccs, valamint zsíros kenyér is várja a győri Széchenyi térre látogatókat. Július 18. péntektől egészen 20. vasárnapig tart az üdítő program, így tökéletes választás lehet egy hosszú hétvégére.

A részletes programot a mufegyor.hu oldalon találod.

„Adjál már egy fröcsikét!” : fröccs „receptek”

Ha épp nincs kedvünk a társasághoz, otthon is elkészíthetjük a kedvenc változatunkat. Egészen különleges elnevezésekkel is találkozhatunk, és különböző italokat kapunk, ahogy a bor és a szóda arányát változtatjuk.

Krúdy-fröccs (természetesen Krúdy Gyulától ered): 9 dl bor + 1 dl szóda

Nagyfröccs (vagy húzás, ez az elnevezés Móra Ferenctől ered): 2 dl bor + 1 dl szóda

Kisfröccs (vagy fütty: így József Attila nevezte): 1 dl bor + 1 dl szóda

Hosszúlépés (vagy fordított): 1 dl bor + 2 dl szóda

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda

Viceházmester: 2 dl bor+ 3 dl szóda

Lakófröccs: 1 dl bor+ 4 dl szóda

Maflás: 5 dl bor+ 5 dl szóda

Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda

Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szóda

Mackó fröccs: Málnaszörp, 1 dl bor + 1 dl szóda

Rosé fröccs: bármely változat, Rosé borral elkészítve

Szőke (vagy szőke vadász):1dl fehérbor + 1 dl szénsavas narancslé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...