2020.10.16. 08:36:37 12881 305

Egy finom kenyér recept a kenyér világnapján
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

2001. óta október 16-a a kenyér világnapja. Talán soha nem sütöttek annyian kenyeret az otthonukban, mint 2020-ban... Ha ismét elkapna a kenyérsütési láz, mentsd el ezt a cikket, mert találsz benne néhány isteni kenyér receptet!

Gyökérkenyér | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyökérkenyér | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

Gyökérkenyér

Hozzávalók 2 db kenyérhez:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 4 dl víz (langyos)
  • 2 dkg cukor
  • 2 dkg só

A víz feléhez keverjük hozzá a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután keverjünk hozzá annyi lisztet, hogy egy sűrűbb palacsintatészta állaga legyen.

Ezután szórjuk meg egy pici liszttel, majd letakarva, langyos helyen kb. tíz perc alatt kelesszük a duplájára.

A maradék lisztet keverjük össze a sóval, adjuk hozzá a megkelt kovászt és a maradék vizet, majd alaposan gyúrjuk össze a tésztát. (ha túl ragacsos lenne, akkor még egy pici lisztet adjunk hozzá)

Ezután takarjuk le, majd langyos helyen, egy óra alatt, kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm-es vastagságúra. Ezután a tésztát alsó szélétől hajtsuk be a közepéig, majd a felső szélétől hajtsuk rá a tésztát. (így három rétegbe van hajtva a tészta)

Ezután egy éles késsel vágjuk ketté középen, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük 20 percig.

Ezután szintén nyújtsuk ki a tésztát, és szintén hajtsuk három rétegbe, majd takarjuk le, és kelesszük 20 percig szobahőmérsékleten. Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer, így összesen 3-szor nyújtsuk-hajtogassuk-pihentessük a tésztát. (mindegyik tésztával így járjunk el külön-külön)

Az utolsó pihentetés után többször csavarjuk meg mindkét tésztát, majd helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kicsit távolabb.

Ezután alaposan spricceljük meg vízzel, majd takarjuk le egy konyharuhával, és kelesszük 20 percig. Ezután szintén spricceljük le vékonyan vízzel a tésztát mielőtt betennénk a sütőbe. (a vizet ecsettel is rákenhetjük)

A sütőbe helyezzünk be egy kisebb edénybe vizet, majd melegítsük fel 220 fokra. Ezután tegyük be a tepsit, majd süssük a kenyereket 20 percig, ezután vegyük a hőfokot 200 fokra, majd süssük még 20 percig, hogy a kenyerek szép pirosra süljenek. (én gőzös sütőben, légkeverésnél 160 fokon sütöttem 40 percig)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kenyereket, majd hűtsük ki egészen. A héja ropogós, a bélezete pedig puha, foszlós. Nekünk nagyon ízlett, így bátran merem ajánlani mindenkinek.

Francia Zsúrkenyér

Hozzávalók:

  • 50 dkg búzaliszt (BL55-ös)
  • 2 ek kukoricaliszt
  • 3 dkg élesztő (friss)
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 2 ek olaj
  • 3 dl langyos víz

A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, és keverjük alaposan össze.

A keverőtálba szitáljuk bele a kétféle lisztet, majd keverjük hozzá a cukrot, és a sót.

Ezután adjuk hozzá a langyos vízben elkevert élesztőt, és az olajat, majd robotgéppel (v. a kenyérsütőgépben) pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd bő egy óra alatt kelesszük meg a tésztát.

Ezután borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kicsit vastagabb, és kb. 40 cm hosszúra a megkelt tésztát.

Ezután a két oldalát hajtsuk be, majd tekerjük fel. (mint a bejglit úgy tekerjük fel)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd keresztben helyezzük rá a hosszúkás kenyeret. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd 30 perc alatt kelesszük újra.

Ezután éles késsel több helyen vágjuk be a kenyér tetejét, majd vízzel spricceljük le a kenyeret is, és a sütőpapírt is.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 220 fokon süssük kb. 30 perc alatt szép aranybarnára. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd gyengén spricceljük le vízzel, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A kenyér bélezete puha, és nagyon finom. Szép egyforma szeleteket tudunk belőle vágni, így kiválóan alkalmas szendvics készítésére. Mivel mi nagyon kevés kenyeret eszünk, így még két nap múlva (amikor elfogyott) is finom puha volt.

Házi rozskenyér kovásszal

Hozzávalók a kovászhoz:

  • 10 dkg világos rozsliszt
  • 10 dkg kenyérliszt (Nagyi titka)
  • 10 gramm élesztő
  • 2 dl víz

A sütést megelőző este készítsük el a kovászt.

A kétféle lisztet keverjük össze, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt. Ezután öntsük hozzá a vizet, (én éppen csak langyos vizet öntöttem hozzá) majd fakanállal keverjük alaposan össze.

Takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd hagyjuk szobahőmérsékleten reggelig.

Hozzávalók a kenyérhez:

  • az előző este előkészített kovász
  • 5 dkg kenyérliszt (Nagyi titka)
  • 25 dkg világos rozsliszt
  • 1 ek sikér
  • 10 gramm élesztő
  • 3 kk só
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 dl langyos víz

Keverjük össze a kétféle lisztet, a sikért, és a sót, majd adjuk hozzá a kovászhoz. (én a sikért kihagytam belőle)

A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a kovászos liszthez, majd adjuk hozzá az olajat is.

Szintén fakanállal keverjük alaposan össze. (mindenképpen kanállal keverjük össze, mert a massza nagyon ragad!!!)

Ezután borítsuk ki alaposan lisztezett felületre, majd sodorjuk hosszúkás kenyérformára. (ha szükséges közben szórjuk meg liszttel, hogy ne ragadjon)

Egy 25x10x7 cm-es sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a megformázott kenyeret. Ezután konyharuhával letakarva, langyos helyen kelesszük 1-1,5 fél órát. (én kicsivel több mint 1 órán át kelesztettem)

Amikor a kenyér megkelt, egy éles késsel vágjuk be a tetejét, majd alaposan permetezzük meg vízzel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 220 fokon süssük 20 percig. Ezután vegyük lejjebb 200 fokra és süssük még 30 percig. (én légkeverésnél 160 fokon sütöttem 50 percig)

A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.