2014.08.23. 08:00:24 7182 38

Egy biztos ok, amiért érdemes embernek lenni: a szilva
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Azt nem mondom, hogy az egyetlen, de az egyik legörömtelibb terméke annak, hogy múlik a nyár, és érkezik az ősz, egyértelműen a szilva. Lekvárnak elkészítve egész télen át édes kísértés, aszalva fogyasztani csodás bűnbeesés, pálinkának megfőzni – khm – természetesen egészségmegőrzés. Valljuk be, a nagyi által készített szilvás gombócnak sincsen párja. De a szilvaszüret alkalmával, az „egyet a kosárba, egyet a szánkba” elvet követni is jó móka.

Szilva | Fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szilva | Fotó: morguefile.com

Szivárványszínek és nemzetközi (el)ismertség

Minden népnek, országnak, éghajlatnak mást és mást jelent ez a gyümölcs, hiszen rengeteg fajtája ismert. Színükben, nagyságukban, ízükben a felsoroltak miatt is lehet eltérés. A szivárvány szinte minden színében pompázik: van kék, lila, zöld, sárga és piros.

Miért lehetnénk „szilvanemzet”?

Hazánk gyümölcsfáinak közel 25%-át a szilvafák teszik ki. Igaz, ezek közül akad, amelyik nem kertben nevelkedett, gyermekek örömére termő fa, hanem az út mentén éli világát.

Nemcsak a móka kedvéért

Az, hogy a szilva frissen fogyasztva, de leginkább folyadék formájában milyen jó hatással is lehet hangulatunkra, mindenki számára ismeretes. Ám, egészségünk megőrzése, immunrendszerünk erősítésese szempontjából sem elhanyagolható erővel bír, sőt, véd a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. Hogy miért is?

Vitaminok

A- és C-vitamin tartalma igen jelentős, továbbá béta-karotin, A-provitamin, valamint szinte valamennyi B-vitamin fajta megtalálható az apró gyümölcsben. Az A-vitamin jó hatással bír a látásra, nyálkahártyára, bőrre, de bizonyos tanulmányok szerint, védelmet biztosít a rák, főként a tüdőrák szövődményei ellen.

Ásványi anyagok

Tartalmaz vörösvérsejtképző hatással bíró vasat, illetve fluoridot. De megtalálható benne a kálium is, mely testnedveink, sejtjeink egyik fontos összetevője, szabályozva a vérnyomást és a szívverést.

Szilva, a „menő”

Ha valamin magas antioxidáns tartalommal bír, akkor az manapság biztos divatos. Ha ez a gyümölcs nem is, de Te a divatot szeretnéd követni, vagy csak egyszerűen szereted a szilvát, nyert ügyed van. Olyan (polyphenolic) antioxidánsokat tartalmaz, melyek segítségünkre lehetnek a reaktív oxigén és a szabad gyökök elleni harcban. Ez azért is lényeges, hiszen ezeknek az anyagoknak fontos szerepe lehet egyéb betegségekben és az öregedés folyamatában.

Nyersen „fogyaszt”, de aszalva is segít

Mivel a nyers gyümölcs víztartalma magas, viszont cukortartalma alacsony, továbbá jelentős mennyiségű rost is van benne, elősegíti a zökkenőmentes emésztést, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Vizelethajtó hatásnak köszönhetően nem csak a bélrendszerünkben lévő salakanyagok eltávolításáról gondoskodik.

Habár aszalt formában is isteni és segíti az emésztést, magas cukortartalma miatt a diétázók inkább kerüljék ebben a formában.

Gondoltad volna…

…hogy az emberi lét öröme és a szilvás gombóc között is van összefüggés?

Forrás: hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.