2017.08.21. 11:21:56 12273 348

Egész éves kedvencünk, a padlizsán
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha lehet egy növényre azt mondani, hogy gyönyörű a színe, akkor a padlizsán kiemelt helyet foglal el a szépségipart is megihlető színű zöldségek sorában. Nyilván ez egy rendkívül felületes meglátás, de attól még igaz, ráadásul nem hiszem, hogy sokan lennének azok a hölgyek, akiknek életük során sose lett volna például padlizsán színű körömlakkjuk legalább egy.

Padlizsán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Padlizsán

A padlizsán érdemei

Természetesen az egy dolog, hogy a padlizsánra szemet gyönyörködtető nézni, azért jóval több érdeme is van, minthogy kényezteti a szépérzékünket. Egészséges, mivel tele van C-vitaminnal, hasznos, mert sokrétűen felhasználható, és egyszerűen finom, bárki bármit mond.

Padlizsán a kiskertben

Ha palántázásra adjuk a fejünket, egyet mindenképp tartsunk szem előtt, mégpedig a kiültetés idejét. Általában akkor érdemes már, amikor magasabb a hőmérséklet, a padlizsán ugyanis a meleget kedveli. És természetesen a napsütést. Tápanyagszegény földben nem fejlődik tökéletesen, érdemes az ültetésre szánt területet a szokásos módon trágyázni. Az ültetést követően, és utána sem szabad megfeledkeznünk az öntözésről, sose száradjon ki a földje.

A padlizsán szedése

A teljesen érett példányokat szedjük, ezek általában július-augusztus között jelennek meg. Onnan tudjuk a teljes érettségét beazonosítani, hogy a padlizsán színe élénk, héja fényes, feszes. Ami túlérett, az bemattul, és nagyon sötét színűvé válik. Ezek a példányok nem is finomak már, kellemetlen, keserű ízük van ilyenkor.

Mire is használhatjuk fel a padlizsánt?

Szinte végtelen számú recept szól padlizsánra, és még annál is több. A leginkább ismert a padlizsánkrém, de sokan szeretik grillezni, van, aki megtölti akár húsos raguval, akár egyéb zöldségekkel; a variációk száma tényleg rengeteg. Ízelítőnek álljon itt a legegyszerűbb receptem padlizsánból készült pástétomra.

Padlizsánkrém

Ami kell hozzá:

  • 2-3 jó állapotban lévő, nagyobbacska padlizsán
  • 1 kisebb fej lilahagyma (én ezt szoktam meg gyerekfejjel anno)
  • 1-2 szál újhagyma (csak a szép zöld szára miatt, jól mutat)
  • só, bors (tarkabors őrleményt használok)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • pár csepp citromlé

Összeállítás

A padlizsánt megmosom, sütőben alaposan megsütöm, nagyim szokása alapján félbevágva, sózva. Az alapos sütés nekem azt jelenti, hogy amikor késznek nyilvánítom, gyakorlatilag ki tudom fordítani a héjából, de az egyszerűség kedvéért kanállal kikaparom. A lényeg, hogy puha, krémes állagú legyen a zöldség belseje.

Tálba teszem, az nagyon apróra kockázott lila hagymát és a szintén igen apróra szecskázott újhagymát a zöldjével együtt belelapátolom, jó alaposan elkeverem.

Sózom, a borsörlőből jó néhány tekerésnyi tarkaborsot darálok bele, cseppentek még rá picike citromot, és egy evőkanálnyi olíva olajat elkeverek benne, ettől kicsit habosabb lesz a textúrája. Én így szoktam, van, aki tesz bele még majonézt, mustárt, egyebeket, a variációk száma tényleg végtelen; ez egy viszonylag egyszerűbb de annál nagyszerűbb recept. Plusz egy tipp, amit nyáron szoktam alkalmazni: nem a sütőben, hanem a grillen sütöm meg a padlizsánt. Az eredmény önmagáért beszél!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?