2016.02.01. 11:00:56 9856 257

Édes négyes - kistestvér és új család születik!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kevés szülőpár gondolkodik el babája születése előtt a felelősség kérdésén, még többen hanyagolják ennek újragondolását a második vagy többedik gyermek érkezésekor. Pedig nagyon hasznos minden olyan kérdést előre megvitatni, ami a későbbiekben stresszt okozhat.

Testvérek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Testvérek

Felkészülés a születésre

Szász Masover Kata, life coach hangsúlyozza, hogy a kistestvér érkezésének örömébe, izgalmába mindenkit érdemes bevonni. „Kisgyerekek általában szeretik látni, hogyan változnak a dolgok. Lehet fényképeket mutogatni a nagyobb gyerekekkel lefolyt terhességekről, hogy megértsék, hogyan kapcsolódik a kis jövevény a családhoz.”

Kovács Edina, a Debreceni Egyetem neveléstudományi doktorandusza, a Perspectiva Egyesület elnökeként a pszichodrámát használja fel arra, hogy a családtagok más szemszögből láthassák az őket érintő kérdéseket. „Természetesen minden eset, minden család egyedi, ezért a legfontosabb, hogy a család a kialakult szokásait kövesse. Lényeges, hogy a tárgyi készülődésbe a nagyobb gyerek bekapcsolódhasson (pl. ha átfestjük a szobát, akkor ő is hadd festegessen), de ne erőltessük.”

Megérkezett a kicsi mellé a pici

Gyakorló többgyermekes szülők azt szokták mondani, hogy egy gyerekkel még rengeteg programon részt lehet venni, de két gyerek már logisztika.

„Nagyon egyéni, hogy ki hogyan éli meg a család bővülését, az eddig megszokott szerkezet változását. Fogadjuk el a rossz érzéseket is; lehetünk fáradtak, rosszkedvűek, zaklatottak az esetleges nehézségektől. A gondok elismerése már félig megoldás: miután kimondtam, akár csak magamnak, hogy ’muszáj egyszer kialudnom magam, különben megbolondulok’, elkezdhetek gondolkozni azon, hogy hogyan, kiknek a segítségével lehetne ezt biztosítani.” – vallja Edina.

Az anyukáknak azonban nemcsak a nagy testvér kegyeiért kell újra megküzdeniük, az apuka is lehet (újra) féltékeny. Kovács Edina szerint ha az első gyerek születésekor nem sikerült jó megoldást találni, számítsunk rá, hogy a problémák most fokozottan térnek vissza.

Összecsiszolódunk

„Ahogy növekednek a gyerekek, teljesen normális, hogy elkezdenek rivalizálni. A veszekedés nagyon fontos alkotóeleme a fejlődésüknek: szerencsések azok a gyerekek, akik a család biztonságán belül tapasztalhatják meg, milyen viselkedési forma mit von maga után. A szülő legfontosabb dolga, hogy megértesse velük, hogy mindig, mindenben számíthatnak egymásra a külvilággal szemben. Ha tehát képes rá, legjobb, ha nem szól közbe, nem tesz ’igazságot’.” – mondja Kata, az életvezetési tanácsadó.

Edina, a pszichodráma-terapeuta is egyetért vele: „Ne akarjunk jó testvéreket nevelni! A jól működő, szeretetteljes családban úgyis az lesz a követendő érték és minta, hogy a családtagok szeretik egymást. Viszont, ha erőltetjük a jó viszonyt: ’Szeressétek egymást’, ’Legyetek jó testvérek’ felkiáltással, azzal könnyen az ellenkező hatást érhetjük el. Óvatosan kell adagolni a ’te már nagyobb / okosabb vagy’ kijelentéseket is, mert általában a nagyobb gyerek is kicsi még, és bár egy darabig hízelgő számára, hogy őt komolyabban veszik, mint a ’buta kistesót’, egy idő után kifárasztja a megnövekedett felelősség.

Valójában veszélyes, ha az idősebb gyerek az első perctől imádja a babát: ilyenkor a szülői elvárások miatt elfolytja negatív érzéseit, amik hirtelen visszaüthetnek, például balesetek formájában. Ezek nem szándékosak, mégis, tudattalanul a kicsi bántalmazása a céljuk.”

Fontos az érzések és a cselekvések szétválasztása. Az érzések létét, jogosságát soha ne vonjuk kétségbe. Ha például azt mondja, hogy "utálom a tesómat", semmiképp ne reagáljunk mérgesen vagy megbotránkozva ("hogy mondhatsz ilyet!"), és ne is akarjuk semmissé tenni ("ezt nem gondolod komolyan"). A jó reakció valami olyasmi, persze a saját szavainkkal: "sajnálom, hogy utálod, mert ő is velünk fog lakni", vagy "hát, most még tényleg fárasztó, hogy olyan sokat sír, utáld nyugodtan - később talán megkedveled". Ugyanakkor a cselekvéseket nyugodtan tiltsuk meg.  

Tanítsuk meg a nagytesót érzelmei kifejezésére!

  • Amikor a két éves mellé hazaérkezik a kisbaba, a nagyobb csak azt látja, mennyi figyelmet kap a pici az anyától. A több figyelmet pedig több szeretetnek fordítja. Ezért szavakba kell önteni az érzéseket.
  • Sok szülő úgy gondolja, feladata meggyőzni az idősebb gyereket arról, hogy nem lehet féltékeny az új jövevényre. De egy olyan mondat, hogy "mindannyian szeretjük ezt a babát", még nem szab gátat az érzéseinek.
  • A féltékenység egyébként normális, csak ezt a gyerekek sem tudják. Ha segít neki szavakkal kifejezni az érzelmeit, akkor legközelebb ő is meg tudja majd fogalmazni, mit miért érez, gondol. Pl.: „Tudom, hogy fáj neked, hogy ennyi időt töltök a tesód gondozásával.” „Látom, szomorú vagy, hogy meg kell szopiztatnom a picit, ahelyett, hogy veled játszanék.”

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!