2016.03.28. 10:38:04 9595 318

Drágul már a kávé a magyar piacon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A világpiaci kávéárak két éve nem látott alacsony szinten vannak a fő kávétermesztő Brazília kedvező terméskilátásai miatt, ám a kereslettől elmaradó kínálat miatt hosszabb távon drágulás jöhet. Magyarországon az év első hónapjában már többet kellett fizetni a kávéért, mint 2015 második felében - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.

Darált kávé - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Darált kávé

Globálisan 152,1 millió zsák kávé fogyott 2015-ben, közel 2 millióval több az előző évhez képest. A 143,3 millió zsákos kínálat azonban elmaradt a kereslettől, miközben exportra alig 36 millió zsák jutott - ismertette a nemzetközi kávészövetség, az International Coffee Organization becslését Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Szerinte nincs ok az aggodalomra, mivel a kávéimportőr országok többségének készletei bőségesek, de ha a kínálat tartósan elmarad a kereslettől, az a két éve nem látott alacsony kávéárak emelkedéséhez vezet.

Magyarországon ugyanakkor már elkezdődött a drágulás. Míg tavaly decemberig fokozatosan csökkent a kávé ára, addig a 200-250 grammos őrölt kávé csomagjáért a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint februárban már átlagban 664 forintot kellett fizetni, 44 forinttal többet, mint 2015 utolsó hónapjában.

Figyelmeztető jel, hogy a fő kávétermesztő ország, Brazília kivitele lassulni kezdett, a januári szállítások 10,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ez a kávéimportőr országok jelenleg még magas készleteinek jelentős csökkenését vetíti előre - jegyezte meg Juhász Gergely.

Az európai kávékészletek 2015-ben 400 ezerrel, 11,9 millió zsákra, míg az amerikaiak 300 ezerrel, 5,8 millió zsákra emelkedtek.

Mindezek következtében a kávépörkölőknek rövid távon nem kell aggódniuk a kínálat szűkülésétől - véli a Conclude vezérigazgatója. Különösen azért, mert a vietnami kávéexport 10,1 százalékkal, 2,3 millió zsákra emelkedett, eközben Kolumbia kivitele - az utóbbi három havi termésének köszönhetően - szintén magas, 5,3 millió zsákos szinten maradt.

Juhász Gergely szerint egyre több jelentés szól arról, hogy az El Nino természeti jelenség által okozott szárazság miatt Vietnam, Indonézia és Kolumbia kávétermesztése is mérséklődhet a következő hónapokban.

A világ legnagyobb kávéfogyasztó térségének számító Európai Unió kereslete 2015-ben 42 millió zsák volt, a 28 tagországban 2012 óta évente átlagban mindössze 0,8 százalékkal több élénkítő italra volt igény. Ugyanezen idő alatt az Egyesült Államokban évente 3,2 százalékkal több kávét ittak, tavaly 24,4 millió zsáknyi alapanyagból. Japán kereslete is folyamatosan, évente 2,4 százalékkal növekszik, 2015-re elérte a 7,6 millió zsákot. Összességében az importőr országok kávéfogyasztása 104,9 millió zsák lehetett tavaly.

A kávéexportőr országok kereslete már az elmúlt években is dinamikusabban nőtt, és ez a trend 2015-ben folytatódott. A brazilok kávéfogyasztásának éves átlagos növekedése ugyan 0,5 százalékra lassult, de a 20,5 millió zsákos tavalyi szint még így is viszonylag magas. A kávéexportőr országok teljes fogyasztása 2015-ben 47,3 millió zsákra rúgott.

A Conclude Befektetési Zrt. fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője. A Conclude elemzői, szakemberei több évtizedes árupiaci kereskedői, szakértői múlttal rendelkeznek.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...