2016.10.06. 16:48:21 13051 351

Dolgok, amiket mindennap takarítani kell(ene)!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Még ha nyáron néha felmentést is adtál magadnak, vagy időről-időre éves szinten erőt vesz rajtad a takarítás iránt érzett undor, akkor is vannak olyan dolgok, amiket bizony mindennap érdemes letakarítani, hogy csökkentsd a baktériumok és általuk terjesztett kórok kockázatát. Ráadásul, ha ezekkel a felületekkel napi szinten megküzdesz, összességében kevesebbet kell majd takarítanod.

Konyhapult - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Konyhapult

Legalábbis ezt mondják a szakértők, ám nem mindig sikerül mindennap tökéletesen lefertőtleníteni a gyakran használt felületeket… Ne aggódj, senkinek sem mondjuk el, hogy ma is így jártál, de ezen felületek takarítása esetében mindenki törekedjen a lehető leggyakoribb fertőtlenítésre!

Konyhapult és konyhaasztal

Ha nálatok is ezek a leginkább igénybe vett területek, akkor bizonyára nem csodálkoztok azon, hogy itt bizony napi fertőtlenítő akcióra van (vagy lenne) igény. Igaz, nehéz kifogni azt az állapotot, amikor nincs semmi a pulton és az asztalon… Hát, ha sikerül teljesítened a célt, akkor ne habozz, és azonnal töröld át alaposan valamilyen fertőtlenítőszerrel ezeket (lehet ez akár ecet is), és máris nyugodtabb lesz a lelkiismereted, hogy kevesebb bacival találkozik a család!

A bejárat és az előszoba

Amikor valaki belép a lakásba, ezt látja legelőször, és Te magad is ezzel szembesülsz legelőször, amikor hazaérsz. Ha itt rend van sokkal jobban fogod magad érezni, egyszerűen jobb lesz még a közérzeted és a kedved is. Tedd el a cipőket, tartsd tisztán a lábtörlőt, a leveleket, a kulcsokat, a kabátokat tedd a helyükre, seperj és moss fel gyorsan – kész is. Ráadásul a legtöbb kosz is itt kerül be a lakásba, ha mindennapos rutint csinálsz a tisztán tartásából, akkor garantáltan kevesebb por jut beljebb.

A konyharuha

Te is így használod a konyharuhát? Ebbe törlöd meg a kezed kézmosás után, ezzel törlöd le az asztalt, ezzel fogod meg a forró edényeket, és ezzel törlöd el, ami vizes maradt – poharak, kanalak, tányérok stb. A kéztörlésre célszerűbb egy kistörölközőt használni, mivel a legtöbb ember nem mos elegendő ideig kezet, így a bacik átkerülhetnek a kéztörlőre vagy a konyharuhára… Utána ezzel eltörölni a tiszta edényeket nem jó ötlet. Erre a célra mindig tiszta rongyot használj! Tehát célszerű vagy több különböző rongyot, kis törölközőt tartani, vagy naponta cseréljük ki a konyharuhákat és fertőtlenítsük őket alaposan, min. 60 fokos mosással.

A mosogatószivacs

Ezt az apróságot túl hosszú ideig szoktuk használni, pedig a legeselegjobb táptalaj a baktériumoknak, gombáknak, és annyi mindennel találkozik a konyhánkban… Bele gondoltál már? A szakértők szerint 1 perc a mikróban és a bacik valamint a gombaspórák 99%-a elpusztul rajta. Vagy dobd be a mosogatógépbe egy teljes körre, esetleg főzd ki forró vízzel. Az sem baj, ha sűrűn cseréled, ha bírja a pénztárcád. Ja, és egy mosogatószivacsot csak egy munkára fogj be: vagy mosogatás, vagy pulttörlés, vagy fürdőszoba … Ne vidd át egyik helyiségből a másikba!

Távirányító és mobiltelefon

Mindennap fogdossuk őket, és nem sokat törődünk azzal, hogy éppen tiszta kézzel tesszük-e ezt. Gyakran ropogtatunk is a TV előtt valami rágcsát, így a távirányítót sűrűn megfogjuk kajás kézzel, aztán ugyanezzel fogjuk meg a sós mogyit… Jobb, ha az a távirányító naponta át van törölve egy kis alkohollal, az szépen lefertőtleníti, anélkül, hogy eláztatnánk, és nem kell aggódni a baciszaporulat miatt! :)

A telefonnal hasonló a helyzet, ráadásul az arcunkhoz szoktuk emelni, néha pedig a toalettre is jön velünk – nehogy unatkozzunk... Egy kis alkoholos törlés bizonyára neki sem fog ártani. Ugyanezt tanácsoljuk az egerek, laptopok, billentyűzetek esetében.

Most azt gondolhatod, hogy eddig is túléltétek valahogy ezeknek a helyeknek, dolgoknak mindennapos fertőtlenítése nélkül, ám egy csúnya fertőzés, ami erre vezethető vissza, és máris megváltozik a véleményed. Jobb megelőző csapást mérni, és elvégezni ezt a max. félórás munkát!

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Bosszantó nyomok – Így távolítható el a szilikon 1.

Itt a tavasz, megkezdődnek a felújítások, szépítgetések. Munkától, időtől és persze pénztárcától függően van, aki szakemberre bízza a dolgot és akad, aki saját kezűleg igyekszik kivitelezni a felújítási, javítási munkálatokat. Ha apró rések, lyukak eltüntetése a feladat, a szilikonnal érdemes jó barátságot ápolni.

Nyelveljünk! A nyelvtanulás bonyodalmai és apró trükkök

Azt szokták mondani az ismerőseim, hogy szerencsés vagyok, mert gyermekkoromtól két nyelvet beszélek párhuzamosan, anyanyelvi szinten. Ez valóban egy olyan helyzet, amit már felnőtt korban nem igazán lehet pótolni. Ebből a szempontból a saját esetem kapcsán tapasztalom, hogy mit jelent kisgyermekként két nyelven szinte egyszerre megtanulni beszélni, illetve mit jelent később, már kicsit idősebben egy harmadik nyelvet elsajátítani. Azt gondolná az ember, hogy két nyelv magabiztos használata mellett egy harmadik nyelv megtanulása már gyerekjáték. Jelentem, a dolog nem ilyen egyszerű! Sőt, nagyon nem. Szóval, boncolgassuk ezt egy kicsit részletesebben, hátha sokak számára segítséget jelentenek a saját tapasztalataim.

Közeleg a nyár, és vele együtt a jegeskávé szezon! – Dobd össze otthon!

Nincs is jobb, mint egy ráérős délutánon a barátnőkkel jeges kávét kortyolgatva beszélgetni az élet nagy dolgairól, vagy éppen csacsogni a semmiről. Néha jól esik ezt az otthonunk kényelmében, saját készítésű hideg itókát hörpölgetve megtenni. A helyszínt Nektek kell biztosítani, a jeges kávé receptet mi szállítjuk.