2015.08.20. 12:53:56 4929 158

Divattá vált Oroszországban Krímnek nevezni az újszülötteket
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Divattá vált Oroszországban, hogy a Krím félszigetről nevezzék el az újszülött fiúkat.

Újszülött a szülészeten - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Újszülött a szülészeten

Az első fiúcskát az Ural-hegység lábánál található Jekatyeringburgban a múlt hét végén anyakönyvezték Krím Alekszandrovics néven - adta hírül kedden az Izvesztyija című orosz napilap.

A Krím félszigeten tavaly március 16-án tartottak orosz katonák jelenléte mellett népszavazást a terület hovatartozásáról. A résztvevők csaknem száz százaléka igent mondott arra, hogy a félsziget Oroszország részévé váljon, amely az orosz parlament döntése alapján március 21-re valósult meg.

Nem tartja szokatlannak a Krím mint keresztnév választását Vlagyimir Makszimov, az orosz családnévkutató intézet igazgatója. Arra hivatkozott, hogy több száz éve él a hagyomány a különböző népeknél, hogy a legjelentősebb történelmi eseményekről neveznek el gyermekeket. A Krím mint név egyébként a türk népcsoportban évszázadok óta létezik - tette hozzá az orosz szakértő.

Az Izvesztyija szerint népszerűvé vált az Olimpia név is Oroszországban. A tavaly februári szocsi téli olimpia tiszteletére Szentpéterváron öt, a dél-orosz Krasznodari határvidéken kettő, a Volga menti Nyizsnyij Novgorodban egy újszülött kislány kapta ezt a görög eredetű nevet.

Vlagyimir Makszimov névkutató más érdekességekre is felhívta az Izvesztyija figyelmét. A szovjethatalom idején a Szovjetunió legfontosabb jelképeiről is neveztek el gyerekeket. Például az 1917-es bolsevik forradalomról az Oktyabrina, vagyis Októberke vagy az iparosítás idején Traktorina, azaz Traktoroska nevet kapták a gyerekek.

A túlbuzgó proletárok és forradalmárok által kitalált nevek nem maradtak fenn. Így a Drazdaperma, - amit a Da Zdravsztvujet Pervoje Maja, az Éljen Május elseje jelszóból alakítottak ki, - de a Vladlen - amit Vlagyimir Lenin nevéből állítottak össze - ugyancsak rövid életű volt az orosz keresztnevek között.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...