2018.01.30. 17:09:11 17423 498

Diós-lekváros téli pite - nemcsak Valentin-napra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A pitékben az a nagyszerű, hogy rendkívül sokoldalúak, és többféleképpen is dekorálhatjuk őket. Ennek a téli pitének például szívecskés a teteje, de ha nem Valentin-napra szánod, akkor más mintát is kitalálhatsz!

Szívecskés diós-lekváros pite | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szívecskés diós-lekváros pite | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

Téli pite: diós-lekváros ízzel, szívecskés tetővel

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só
  • 1-2 ek hideg víz

A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben)

Ezután csípjük le a tészta 1/3 részét, majd nyújtsuk ki vékonyra, és szív formájú kiszúróval szúrjuk ki. Tegyük tálcára, majd tegyük be a hűtőbe, még összeállítjuk a pitét.

A maradék tésztát nyújtsuk ki sütőforma méretűre, béleljük ki vele a formát, majd tegyük be a hűtőbe kb. 30 percre. (én két sütőpapír között nyújtottam ki a tésztát)

Töltelék hozzávalói:

  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dl ízlés szerinti lekvár (cseresznye, málna, szilva...)
  • 1 cs vaníliás pudingpor

A darált dióhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd egyenletesen szórjuk meg a diós keverékkel.

A lekvárhoz adjuk hozzá a vaníliás pudingport (v. 2-3 ek keményítőt), majd keverjük csomómentesre.

Ezután egyenletesen kanalazzunk rá a diós rétegre a lekvárt, majd vegyük ki a hűtőből a szív alakú kiszúrt tésztát, és rakjuk ki vele a lekvár tetejét. (én cseresznyelekvárt kanalaztam rá)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (Mindenképpen várjuk meg még teljesen kihűl, mert különben a lekvár szétfolyik szeletelés közben.)

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.