2015.04.11. 08:00:00 8647 292

D-vitamin a csontoknak és az immunrendszernek is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha immunrendszerünk egészséges működését támogató vitaminról esik szó, akkor biztos, hogy kizárólag a C-vitamin jut eszünkbe. Pedig manapság a zsírban oldódó, csontjaink erősödésért is felelős D-vitamin is felkerült erre a listára. Naponta 1500-2000 nemzetközi egység fogyasztása ajánlott belőle. De miért is?

Természetes D-vitamin bevitel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Természetes D-vitamin bevitel

Mivel egy zsírban oldódó vitaminról beszélünk, ezért szervezetünk hosszú ideig képes raktározni azt. Ám megesik, hogy D-vitaminraktárunk megcsappan, így kevésbé vagyunk ellenállóak a fertőző betegségekkel szemben, és nehezebben alakul ki védettség az ilyen jellegű, ám már lezajlott nyavalyákkal szemben.

Fontos és még fontosabb

Több származéka létezik: D1-, D2- és D3-vitamin, melyek közül a D3 a leginkább hasznosítható szervezetünk számára.

Ha hiányzik

Ha szervezetünkben kevés van belőle - mely főként az őszi-téli, náthás-influenzás, napsütés nélküli időszakban fordulhat elő – az olyan következményekkel járhat, mint az izomgörcsök, ízületi gondok, sápadt bőr, a fogak rohamos romlása, a csontok elgyengülése, melyek a kalcium elégtelen felszívódására vezethetőek vissza. De D-vitamin hiányában hajlamosabbak vagyunk elkapni fertőző, illetve felső légúti betegségeket.

Kiknek szükséges?

Öregnek, fiatalnak, gyereknek, felnőttnek egyaránt fontos. Gyermekeknél 3 éves korig kötelezően pótolni kell a D-vitamint, ám utána a szülőre, később saját magára van bízva, hogyan és miként veszi magához a szükséges mennyiséget. Sokat mondó adat, hogy hazánkban a felnőttek 90-95%-a szenved bizonyos mértékű D-vitamin hiányban.

Honnan pótolható?

Mivel a fent írt D3-vitamin UV-B sugárzás hatására bőrünkben is képződhet, valójában mi is képesek vagyunk ennek „előállítására”. Elvileg még ehhez jöhet a táplálkozás során „begyűjthető” mennyiség, melynek közel háromnegyed részét hasznosítjuk. Ám a napi 2000 (de bizonyos esetekben akár 4000-5000) nemzetközi egységnyi D-vitamin szervezetbe juttatása és termelése nem mindig jön össze ilyen módon. Az még a kutatók között is vita tárgya, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás, a szabad levegőn, vagyis napfényen való tartózkodás mellett szükséges-e tabletta formájában a napi D-vitamin bevitel.

Forrás: hazipatika.hu, webbeteg.hu, d-vitamin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...