2015.04.11. 08:00:00 8731 292

D-vitamin a csontoknak és az immunrendszernek is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha immunrendszerünk egészséges működését támogató vitaminról esik szó, akkor biztos, hogy kizárólag a C-vitamin jut eszünkbe. Pedig manapság a zsírban oldódó, csontjaink erősödésért is felelős D-vitamin is felkerült erre a listára. Naponta 1500-2000 nemzetközi egység fogyasztása ajánlott belőle. De miért is?

Természetes D-vitamin bevitel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Természetes D-vitamin bevitel

Mivel egy zsírban oldódó vitaminról beszélünk, ezért szervezetünk hosszú ideig képes raktározni azt. Ám megesik, hogy D-vitaminraktárunk megcsappan, így kevésbé vagyunk ellenállóak a fertőző betegségekkel szemben, és nehezebben alakul ki védettség az ilyen jellegű, ám már lezajlott nyavalyákkal szemben.

Fontos és még fontosabb

Több származéka létezik: D1-, D2- és D3-vitamin, melyek közül a D3 a leginkább hasznosítható szervezetünk számára.

Ha hiányzik

Ha szervezetünkben kevés van belőle - mely főként az őszi-téli, náthás-influenzás, napsütés nélküli időszakban fordulhat elő – az olyan következményekkel járhat, mint az izomgörcsök, ízületi gondok, sápadt bőr, a fogak rohamos romlása, a csontok elgyengülése, melyek a kalcium elégtelen felszívódására vezethetőek vissza. De D-vitamin hiányában hajlamosabbak vagyunk elkapni fertőző, illetve felső légúti betegségeket.

Kiknek szükséges?

Öregnek, fiatalnak, gyereknek, felnőttnek egyaránt fontos. Gyermekeknél 3 éves korig kötelezően pótolni kell a D-vitamint, ám utána a szülőre, később saját magára van bízva, hogyan és miként veszi magához a szükséges mennyiséget. Sokat mondó adat, hogy hazánkban a felnőttek 90-95%-a szenved bizonyos mértékű D-vitamin hiányban.

Honnan pótolható?

Mivel a fent írt D3-vitamin UV-B sugárzás hatására bőrünkben is képződhet, valójában mi is képesek vagyunk ennek „előállítására”. Elvileg még ehhez jöhet a táplálkozás során „begyűjthető” mennyiség, melynek közel háromnegyed részét hasznosítjuk. Ám a napi 2000 (de bizonyos esetekben akár 4000-5000) nemzetközi egységnyi D-vitamin szervezetbe juttatása és termelése nem mindig jön össze ilyen módon. Az még a kutatók között is vita tárgya, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás, a szabad levegőn, vagyis napfényen való tartózkodás mellett szükséges-e tabletta formájában a napi D-vitamin bevitel.

Forrás: hazipatika.hu, webbeteg.hu, d-vitamin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!