2017.11.15. 17:12:37 13514 444

Cuki: Már látható az újszülött kiselefánt a fővárosi állatkertben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szombattól láthatja a nagyközönség a szerdán világra jött elefántborjút a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az újszülött állat hím - hangzott el a kert legifjabb lakóját bemutató sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

Kiselefánt született a Budapesti állatkertben | MTI Fotó: Kovács Attila - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kiselefánt született a Budapesti állatkertben | MTI Fotó: Kovács Attila

Az anyaállat, Angele második borja szerda hajnalban, külső segítség és komplikáció nélkül született, így semmi akadálya annak, hogy már szombattól láthassák a vendégek a fiatal elefántot - mondta el Sós Endre, az állatkert főállatorvosa.

A hím kiselefánt - amelynek nevéről később közönségszavazással döntenek - nem a teljes nyitvatartási idő alatt, hanem csak 10 és 14 óra között látható anyja és nővére, Asha társaságában. Az állatkert vendégeit kisebb turnusokban engedik majd be az elefántcsarnokba, hogy a nagy tömeg ne zavarja meg túlzottan a még tapasztalatlan kiselefántot.

Assamot, az apaállatot a teljes nyitvatartási időben láthatják.

Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője elmondta, hogy néhány napon belül közzéteszik a lehetséges nevek listáját, ezek közül bárki szavazhat a neki leginkább tetszőre.

Angele, az anyaállat 2001. november 5-én született a franciaországi Les Mathes közelében található La Palmyre Állatkertben, ahonnan 2010. szeptember 29-én érkezett Budapestre. Assam, az apa egy évvel idősebb, 2000. október 7-én látta meg a napvilágot a Chesteri Állatkertben, innen 2004. augusztus 18-án a belgiumi Ieper (Ypres) város állatparkjába (Bellewaerde Park) költözött, onnan 2009. október 28-án került a budapesti állatkertbe.

Angele-nek és Assamnak 2013. február 14-én már született egy borja, Asha, aki jelenleg is a városligeti intézmény lakója.

Kiselefánt született a Budapesti állatkertben | MTI Fotó: Kovács AttilaKiselefánt született a Budapesti állatkertben | MTI Fotó: Kovács Attila
Az állatkerti elefántcsalád legifjabb tagjának születésekor jelen volt Asha is. Technikailag lett volna lehetőség a csaknem ötesztendős fiatal elefánt különválasztására is, ám az állatkerti szakemberek jobbnak látták, ha ő is jelen van. Egyrészt mert ez megfelel a természetes állapotoknak, másrészt mert Asha is nőstény, így felnövekedve hasznos lehet a számára, ha láthatja az anyját "gyermeknevelés" közben.

Az ellésre múlt szerdán hajnalban, 3 óra 54 perckor került sor és az újszülött nem sokkal később sikeresen lábra is állt. Asha 2013-as születését követően mintegy 50 órányi várakozás után rövid időre el kellett altatni Angele-t, és így emlőihez vezetni a borjat, hogy el tudjon kezdeni táplálkozni. Mostanra azonban úgy tűnik, Angele rutinos anyává vált, nem voltak ilyen problémák - mondta el Sós Endre.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1875 óta foglalkoznak elefántok tartásával. Az első egy afrikai elefánt volt, de ezt követően már minden esetben ázsiai elefántokat láthatott a budapesti közönség. Az Állatkertben Asha és a mostani kiselefánt születéséig öt elefántborjú látott napvilágot, de ebből az első két ellés 1930-ban és 1932-ben nem volt sikeres, csak az 1941-ben született állat maradt életben. A háború után először 1956 májusában született elefántborjú, és mivel az állatkert abban az évben volt kilencven éves, a kicsi a Jubile nevet kapta. 1961. május 10-én született meg Quinba, Jubile húga. Ezt követően több mint ötven éven át nem volt kiselefánt Budapesten Asha 2013-as megszületéséig.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.