2021.03.30. 09:45:00 7518 196

Csiszoljuk tudásunkat! Te mennyit tudsz a gyémántokról?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Marilyn Monroe egyik híres mondása szerint „a gyémánt a nő legjobb barátja.” Sajnos az én ékszeres ládikámban inkább bizsuk hevernek e helyett, de nem is ezért jutott eszembe jobban megismerkedni a témával ☺

Szikrázó gyémántok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szikrázó gyémántok

A gyémánt a 3. legkeményebb anyag, amely a természetben megtalálható. Másik különössége, hogy egyetlen egyféle elemből, azaz szénatomokból áll. Ógörög elnevezésének jelentése pedig legyőzhetetlent jelent.

A gyémántok azért ilyen értékesek, mivel az egyik legritkább anyagok közé tartoznak a Földön. Kialakulásához hatalmas nyomásra van szükség, és hosszú-hosszú időre! Egy kicsit hasonlóképpen érzem magam most én is, de csak annyira szeretnék „megkeményedni”, hogy értékes maradjak. De a valóságban mi teszi a kibányászott drágaköveket még értékesebbé?

A vágás ill. csiszolás

A gyémánt természetes alakja (leggyakrabban oktaéder) és az ezzel összefüggő fényvisszaverő képessége nagyban befolyásolja az értékét: a kristálytani felépítésből adódóan a gyémánt fényének magas a törésmutatója. A megfelelő vágással a drágakő még fényesebb lesz, nem csupán belső fényének kis részét fogja tükrözni. Többféle formára engedélyezett az ásvány csiszolása, amelyek mind egyedi nevet viselnek. Például a briliáns (kerek) is egy csiszolási forma, nem pedig önálló drágakő fajta.

A szín

Minél színtelenebb a gyémánt, annál több fényt fog visszatükrözni; ezeknek van a legcsillogóbb és legragyogóbb színe. Azonban a zöld, sárga, kék, piros, barna, rózsaszín, szürke és fekete gyémántok ugyancsak értékesek. Avatatlan szemek számára természetesen az enyhe színnel rendelkező gyémánt is lehet káprázatosan szép, és azt se felejtsük el, hogy a színérzékelést annak az ékszernek a színe is erősen befolyásolja, amibe a követ belefoglalják. Egy speciális hőkezelési eljárással némely drágakő természetes színe csekély mértékben megváltoztatható.

A tisztaság

A gyémántok minőségét tízszeres nagyítás alatt osztályozzák. A teljesen foltmentes darabok kerülhetnek csak bele a hibátlan osztályba. Ezekből nagyon ritkán találnak, és iszonyatosan drágák. De semmi vész a kis hibával rendelkező gyémántok szabad szemmel ugyanolyan szépnek látszanak.

A karátos súly

Végül essen szó arról a bizonyos karátról, amit lépten-nyomon hallhatunk, ha gyémántokról esik szó. A karát itt egy olyan mértékegységet jelöl, amely a súllyal áll kapcsolatban: 1 karát 0,2 grammal egyenlő. A legtöbb gyémánt általában még az egy karátot sem éri el, de nem is lenne komfortos egy igazán különleges, 100 karátos gyémántot hordanunk, nemde?

Gyémántot köztudottan értékesítenek ipari felhasználásra is, de a nemesfémekkel ellentétben ez nem tőzsdei árucikk. Az ipari felhasználású gyémántok értékességét a hővezető képességük és legfőképpen a keménységük befolyásolja. Ez nem is meglepő, hiszen laboratóriumi próbák, fúrás, vágás és csiszolás az, amire ezeket a köveket felhasználják.

Forrás: www.simply-woman.com, hu.wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mi köze van a szemed színének a személyiségedhez?

Arra a kérdésre, hogy mi a „legleleplezőbb” elem egy ember személyiségében, Natalie Engelbrecht pszichoterapeuta azt válaszolta, hogy: a szemszín. Mint kiderült, az egyik legfontosabb érzékszervünk színe nem csupán esztétikai értékkel bír, hanem néminemű betekintést enged az egyének „mikrokozmoszába” is. Megnézzük, milyen izgalmas sajátosságok derültek ki még látószervünk színe kapcsán.

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.