2021.03.30. 09:45:00 7353 196

Csiszoljuk tudásunkat! Te mennyit tudsz a gyémántokról?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Marilyn Monroe egyik híres mondása szerint „a gyémánt a nő legjobb barátja.” Sajnos az én ékszeres ládikámban inkább bizsuk hevernek e helyett, de nem is ezért jutott eszembe jobban megismerkedni a témával ☺

Szikrázó gyémántok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szikrázó gyémántok

A gyémánt a 3. legkeményebb anyag, amely a természetben megtalálható. Másik különössége, hogy egyetlen egyféle elemből, azaz szénatomokból áll. Ógörög elnevezésének jelentése pedig legyőzhetetlent jelent.

A gyémántok azért ilyen értékesek, mivel az egyik legritkább anyagok közé tartoznak a Földön. Kialakulásához hatalmas nyomásra van szükség, és hosszú-hosszú időre! Egy kicsit hasonlóképpen érzem magam most én is, de csak annyira szeretnék „megkeményedni”, hogy értékes maradjak. De a valóságban mi teszi a kibányászott drágaköveket még értékesebbé?

A vágás ill. csiszolás

A gyémánt természetes alakja (leggyakrabban oktaéder) és az ezzel összefüggő fényvisszaverő képessége nagyban befolyásolja az értékét: a kristálytani felépítésből adódóan a gyémánt fényének magas a törésmutatója. A megfelelő vágással a drágakő még fényesebb lesz, nem csupán belső fényének kis részét fogja tükrözni. Többféle formára engedélyezett az ásvány csiszolása, amelyek mind egyedi nevet viselnek. Például a briliáns (kerek) is egy csiszolási forma, nem pedig önálló drágakő fajta.

A szín

Minél színtelenebb a gyémánt, annál több fényt fog visszatükrözni; ezeknek van a legcsillogóbb és legragyogóbb színe. Azonban a zöld, sárga, kék, piros, barna, rózsaszín, szürke és fekete gyémántok ugyancsak értékesek. Avatatlan szemek számára természetesen az enyhe színnel rendelkező gyémánt is lehet káprázatosan szép, és azt se felejtsük el, hogy a színérzékelést annak az ékszernek a színe is erősen befolyásolja, amibe a követ belefoglalják. Egy speciális hőkezelési eljárással némely drágakő természetes színe csekély mértékben megváltoztatható.

A tisztaság

A gyémántok minőségét tízszeres nagyítás alatt osztályozzák. A teljesen foltmentes darabok kerülhetnek csak bele a hibátlan osztályba. Ezekből nagyon ritkán találnak, és iszonyatosan drágák. De semmi vész a kis hibával rendelkező gyémántok szabad szemmel ugyanolyan szépnek látszanak.

A karátos súly

Végül essen szó arról a bizonyos karátról, amit lépten-nyomon hallhatunk, ha gyémántokról esik szó. A karát itt egy olyan mértékegységet jelöl, amely a súllyal áll kapcsolatban: 1 karát 0,2 grammal egyenlő. A legtöbb gyémánt általában még az egy karátot sem éri el, de nem is lenne komfortos egy igazán különleges, 100 karátos gyémántot hordanunk, nemde?

Gyémántot köztudottan értékesítenek ipari felhasználásra is, de a nemesfémekkel ellentétben ez nem tőzsdei árucikk. Az ipari felhasználású gyémántok értékességét a hővezető képességük és legfőképpen a keménységük befolyásolja. Ez nem is meglepő, hiszen laboratóriumi próbák, fúrás, vágás és csiszolás az, amire ezeket a köveket felhasználják.

Forrás: www.simply-woman.com, hu.wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?

Beszürkültél? – Csak semmi pánik, ezek a frizurák Neked állnak majd a legjobban!

Az első hajszál megjelenése nem kis pánikra adhat okot. Pláne, ha viszonylag korán, a húszas éveink elején, közepén bukkan fel. Aztán lassan hozzászokunk, a hajszálakból lassan tincsek lesznek, majd idővel az egész hajkoronánk ezüstben játszik majd. De nyugalom, az ősz hajszínnek is megvannak a maga előnyei!