2021.03.30. 09:45:00 7390 196

Csiszoljuk tudásunkat! Te mennyit tudsz a gyémántokról?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Marilyn Monroe egyik híres mondása szerint „a gyémánt a nő legjobb barátja.” Sajnos az én ékszeres ládikámban inkább bizsuk hevernek e helyett, de nem is ezért jutott eszembe jobban megismerkedni a témával ☺

Szikrázó gyémántok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szikrázó gyémántok

A gyémánt a 3. legkeményebb anyag, amely a természetben megtalálható. Másik különössége, hogy egyetlen egyféle elemből, azaz szénatomokból áll. Ógörög elnevezésének jelentése pedig legyőzhetetlent jelent.

A gyémántok azért ilyen értékesek, mivel az egyik legritkább anyagok közé tartoznak a Földön. Kialakulásához hatalmas nyomásra van szükség, és hosszú-hosszú időre! Egy kicsit hasonlóképpen érzem magam most én is, de csak annyira szeretnék „megkeményedni”, hogy értékes maradjak. De a valóságban mi teszi a kibányászott drágaköveket még értékesebbé?

A vágás ill. csiszolás

A gyémánt természetes alakja (leggyakrabban oktaéder) és az ezzel összefüggő fényvisszaverő képessége nagyban befolyásolja az értékét: a kristálytani felépítésből adódóan a gyémánt fényének magas a törésmutatója. A megfelelő vágással a drágakő még fényesebb lesz, nem csupán belső fényének kis részét fogja tükrözni. Többféle formára engedélyezett az ásvány csiszolása, amelyek mind egyedi nevet viselnek. Például a briliáns (kerek) is egy csiszolási forma, nem pedig önálló drágakő fajta.

A szín

Minél színtelenebb a gyémánt, annál több fényt fog visszatükrözni; ezeknek van a legcsillogóbb és legragyogóbb színe. Azonban a zöld, sárga, kék, piros, barna, rózsaszín, szürke és fekete gyémántok ugyancsak értékesek. Avatatlan szemek számára természetesen az enyhe színnel rendelkező gyémánt is lehet káprázatosan szép, és azt se felejtsük el, hogy a színérzékelést annak az ékszernek a színe is erősen befolyásolja, amibe a követ belefoglalják. Egy speciális hőkezelési eljárással némely drágakő természetes színe csekély mértékben megváltoztatható.

A tisztaság

A gyémántok minőségét tízszeres nagyítás alatt osztályozzák. A teljesen foltmentes darabok kerülhetnek csak bele a hibátlan osztályba. Ezekből nagyon ritkán találnak, és iszonyatosan drágák. De semmi vész a kis hibával rendelkező gyémántok szabad szemmel ugyanolyan szépnek látszanak.

A karátos súly

Végül essen szó arról a bizonyos karátról, amit lépten-nyomon hallhatunk, ha gyémántokról esik szó. A karát itt egy olyan mértékegységet jelöl, amely a súllyal áll kapcsolatban: 1 karát 0,2 grammal egyenlő. A legtöbb gyémánt általában még az egy karátot sem éri el, de nem is lenne komfortos egy igazán különleges, 100 karátos gyémántot hordanunk, nemde?

Gyémántot köztudottan értékesítenek ipari felhasználásra is, de a nemesfémekkel ellentétben ez nem tőzsdei árucikk. Az ipari felhasználású gyémántok értékességét a hővezető képességük és legfőképpen a keménységük befolyásolja. Ez nem is meglepő, hiszen laboratóriumi próbák, fúrás, vágás és csiszolás az, amire ezeket a köveket felhasználják.

Forrás: www.simply-woman.com, hu.wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Új járványok jönnek-mennek

“Új és újabb járványok mindig jönnek, aztán mennek is…” Fogalmaztak a Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ (NCBI) által 2020-ban közzétett tanulmányban a kutatásvezetők. Ugyanakkor hozzáfűzték azt is, hogy mindig résen kell lenni, felkészülten várni a következő járvány felbukkanására. Hogy ez a folyamatos készenléti állapot mennyire fontos, azt a legutóbbi világjárvány alatt volt lehetőségünk megtapasztalni. Mindebben kiemelt szerephez jut a molekuláris és celluláris endokrinológia.

Színezd újra a tavaszt! – 1+1+1 színes szett, amivel feldobhatod a hétköznapokat!

A jó idő beköszöntével szinte szomjazzuk a színeket. A március végi hirtelen jó idő a természetet is színekbe öltöztette, úgyhogy mi is egyre inkább vágyjuk a vidám árnyalatokat. Mivel mással vihetnénk még több színt az életünkbe, mint az öltözködésünkkel!

Hova tűntek a lovagok? Az udvariasság formálódásának története

Az életmódtörténet az egyik legizgalmasabb, legtöbb érdekességet feltáró kutatási területnek bizonyul. A különféle szokások, viselkedési formák, mindennapi tevékenységek, társas normák ugyancsak fontos helyhez jutnak a kutatások, történelmi visszalapozások során. Ezeket olvasva, olykor-olykor eltöprenghetünk azon az izgalmas kérdésen, hogy vajon a jövő életmódkutatói milyen módon fogják prezentálni a nagyközönség előtt a 21. század eleji szokáskultúrát?