2017.06.27. 09:36:52 13549 364

Csináld magad ételízesítő, ízfokozók nélkül!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tartósítószerek és ízfokozók nélküli fűszerezés bármilyen olyan étel elkészítéséhez, amelyet korábban elképzelni sem tudtál volna valamilyen bolti ételízesítő nélkül? Épp kapóra jönnek friss, nyári zöldségeink ahhoz, hogy megalkothasd egészséges ételízesítő keverékedet! Ráadásul a bolti verzió többszörösét készítheted úgy el, hogy összességében kevesebb pénzt kell ráfordítanod.

Házi ételízesítő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi ételízesítő

Fűszerezni jó, fűszerezni öröm, fűszerezni kell! De egyáltalán nem mindegy, hogy mivel! Minden konyhatündérnek kell, hogy legyen a tarsolyában egy olyan házi ételízesítő recept, mint például ez a finomság!

Üveges, házi ételízesítő recept:

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:

  • negyed kg vöröshagyma,
  • 2 fej fokhagyma,
  • fél kg sárgarépa,
  • negyed kg petrezselyemgyökér,
  • 1 kisebb nagyságú zellergumó és zöldje,
  • 1 kisebb nagyságú karalábé,
  • negyed kg paradicsom,
  • negyed kg, kimagozott édes paprika,
  • negyed kg karfiol

Elkészítés:

Amennyiben nincs egész évben hozzáférhető konyhakerti petrezselymed, akkor célszerű annak zöldjéből is hozzáadnod.

Az alapanyagokat alaposan meg kell mosni, majd kis lyukú húsdarálón ledarálni. Ha ez az eszköz nem áll rendelkezésedre, tökéletes megoldás a turmixgép is, de ehhez kis darabokra kell aprítanod a zöldségeket. Ízlés szerinti sózás után, minimum egy órán keresztül hagyd állni a keveréket, ezután már csak a számodra praktikus méretű befőttes üvegekbe kell töltened.

A lezáráskor egy réteg celofánra szórj egy csipet nátrium-benzoátot, erre helyezz egy második réteg celofánt – így a tartósítás úgy történik meg, hogy nem kerül bele később sem az ételedbe -, végezetül a fedőt erősen csavard rá az üvegre. Az ételízesítőt ezt követően bárhol tárolhatod, egy éven keresztül felhasználható marad.

Ne ijedj meg a hosszadalmas leírástól, maga a művelet nem olyan nehézkes, és nem is gyakran kell majd megejtened.

Ha szereted a házilag készült ételízesítőket, próbáld ki ezt a húsleves kockát is, amit te magad állíthatsz össze: Ínycsiklandó házi leveskocka - intenzív ízek egy kockába zárva>>

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.