2015.06.27. 08:34:25 13430 313

Csalán, de nem csíp, mi az? - Fehér árvacsalán
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Biztos Te is emlékszel rá még gyermekkorodból, eleinte milyen félve közelítetted meg akár a fehér, akár a lilás virágokkal díszített, csalánhoz hasonló árvacsalánt. Aztán rájöttél, hogy nem is csíp, sőt, még a mezei virágokból kötött csokrodban is jól mutatott. Ám ezen felül még gyógynövénynek sem utolsó.

Fehér árvacsalán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fehér árvacsalán

Hol találod?

A fehér árvacsalán főként utak, erdők mentén található, 20-60 centiméteres magasságával kitűnhet a „tömegből”. Levelei szív alakúak, kissé fűrészes szélűek, melyek tövében találhatóak az apró fehér virágok. Levele, akár szögletes, üreges szára nemhogy nem szúrós, de még szinte bársonyos tapintású is.

Mikor találod?

Virágzása április és július közé tehető.

Mi az, amit találhatsz?

A növény teljes egészében hasznosítható. Míg a leveles, virágos hajtásokat inkább külsőleg érdemes alkalmazni, addig fehér, apró virágait belsőleg ajánlják. Olyan hatóanyagok találhatóak benne (virágos hajtásában és pártájában), mint fenolkarbonsavak, flavonoidok, lamalbid, illóolajok vagy nyálka.

Miért érdemes rátalálni?

A népi gyógyászat szerint…

… húgyúti és emésztési bajokra (felfúvódás, hasmenés, gyomorhurut) alkalmazható. De az álmatlanságot is elűzi.

A mai ismeretek tükrében

Gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása révén gyógyítja a bőr, a nyálkahártya gyulladásos betegségeit. A fent már írt húgyúti és emésztőszervi gondok mellett idegi problémákra és légúti panaszokra is hatásos lehet. A hölgyek életét megkeserítő fehérfolyás, méhszájseb, hormonzavar esetén is hatékony, de a virágos hajtásaiból készített fürdővíz a végbél környékén létrejövő gyulladásokat enyhítheti. Nyirokkeringésünk is felélénkül tőle. Hajunk, illetve fejbőrünk is szeretni fogja, hiszen hatékonyan lép fel a korpa és kobakunk bőrének viszketése ellen.

Mi van, ha idő előtt gyűjtöm be?

Igaz, erről már lecsúsztunk, de friss, kora tavasszal szedhető zsenge hajtásaiból akár főzelék is készíthető.

Természetesen, használata előtt ne felejtsük el megkérdezni gyógyszerészünket, orvosunkat, biopatikusunkat.

Forrás: egeszsegtukor.hu, hazipatika.com, naturalpatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.