2015.06.27. 11:04:07 10387 271

Csak okosan! - Amit a klíma használatáról tudni érdemes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tekintsünk el a héten hullott csapadékmennyiségtől, és hogy néha szinte ősz volt. Inkább hunyjuk be szemünket és képzeljük el, hogy nyár van. Mi több, kánikula! Hiába a hűvös italok, a hideg fagyi, álmunk egy légkondicionált szoba. Mert csak az menthet meg minket, hozhat enyhülést.

Klíma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Klíma

Szóval, kint nyár, hőség, vízpartnak nyoma sincs, a ventilátor meg csak a meleg levegőt kevergeti, és minden vágyunk egy klíma. De mi van, ha használatával többet ártunk, mint használunk?

Csak mértékkel és tartózkodással

Mint mindennek, a klíma használatának is megvannak a maga szabályai, melyekre, ha odafigyelsz, nem kell allergiával, tüsszögéssel, náthával, ne adj’ Isten, tüdőgyulladással megküzdened, ha egy kis lehűlésre vágysz.

Jó, ha hűt

Kellemes klímában, sem túl meleg, sem túl hideg hőmérsékletben hatékonyabban tudunk dolgozni, koncentrálni, de az alvás, relaxálás is pihentetőbb.

De!

Arra ügyeljünk, hogy a benti és a kinti hőmérséklet különbsége ne legyen több 6-8 °C-nál. És ha egy mód van rá, ne azonnal menj a forróságból a hidegre, és fordítva. „Akklimatizálódj” az előtérben, folyosón egy kicsit.

Éljen a nyár!

Mert meleg van, meg strand, meg szabadság! Habár azért munka is, de legalább az öltözködés könnyebb: előkerülnek a csinos szoknyák, ujjatlan topok, blúzok, könnyű ruhácskák.

De!

Ha klimatizált helyen dolgozunk, netán autókban használjuk, mindig legyen kéznél egy könnyű kis kardigán, pulcsi, amit magunkra dobhatunk, nehogy véletlenül megfázzunk a légkondinak köszönhetően.

Könnyű fuvallat

Melegben milyen jól tud jönni egy-egy könnyű fuvallat, mely jöhet laza nyári szellő formájában, vagy a klímából. Mindkét esetben kicsit felfrissülünk és így még könnyebben vehetjük az előttünk álló akadályokat.

De!

Ahogy huzatban sem szeretünk állni, úgy (ha még ideig-óráig kellemes is) a klímából jövő levegő útjában sem jó tartózkodni huzamosabb ideig. Otthonunkban igyekezzünk olyan helyre szereltetni a klímát, ahol nem fúj ránk (tehát ne az ágyunk, íróasztal közelében legyen). Az irodában már nehézkesebb kikerülni a „mesterséges szellő” útjából, de ha megoldható, ne hagyjuk, hogy a készülékből jövő levegő ránk „ömöljön”.

Élvezd a friss levegőt

Habár a legtöbb készülék a benti levegőt szűri, hűti le, és a már megtisztítottat „küldi ki”, néha olyan érzetünk van klíma használatakor, mintha a friss levegőn lennénk.

De!

Nagyon fontos a jó minőségű készülék, jó minőségű szűrővel! És hogy a készülék évente legalább egyszer, üzembe helyezés előtt vegyszeres tisztításon essen át, hogy a megragadt, elszaporodott baktériumok, kórokozók, szennyeződések eltűnjenek a rendszerből. Ha elmarad az alapos tisztítás, az különböző betegségek, allergia előidézője lehet. A rendszeres szellőztetésről se feledkezz meg!

Viszlát, nyirkos levegő!

Az biztos, hogy a klimatizált helyiségekben nem kell tartanunk párától, talán még nagyon penésztől sem.

De!

A légkondi szárítja a helyiség levegőjét, ezért mindig figyeljünk szervezetünk folyamatos folyadékpótlására. Bőrünket krémmel, szemünket műkönnyel óvhatjuk meg a kiszáradástól.

Összeállította: ssz

Forrás: webbeteg.hu, lifenetwork.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Imádod a császármorzsát? – Ne mondj le róla akkor sem, ha vegán vagy!

Míg 5-10 évvel ezelőtt igazi kihívásnak számított, ha valaki valamilyen alternatív étkezést, életmódot követett, esetleg valamilyen ételallergiától szenvedett, hiszen egy-egy menü hozzávalóit megkeresni nem volt a legegyszerűbb feladat, addig manapság már sokkal könnyebb dolgunk van.

Sajtimádók, figyelem!

A lágy, fehérpenészes, félkemény, kemény, gyúrt, sós, savós, ömlesztett, belsőpenészes sajtoknak milliós nagyságrendű rajongótábora van világszerte. És mint tudjuk: sajtból van a hold is, valamint jó néhány tanulságos történetben központi „szereplőként” jelenik meg ez a különleges tejtermék. Említésre méltó példaként a La Fontaine fabuláiból ismeretes A holló meg a róka című mesében megjelenített sajt, mint a konfliktus kiváltó oka, avagy más szemszögből, mint a kívánalom tárgya.

Legyen neked is madárbarát a kerted!

Peter Kahn a Washingtoni Egyetem pszichológia professzora hosszú évekig kutatta azt a kérdést, hogy milyen kapcsolat van az ember és a természet között, és miért van az, hogy a technológiai prosperálással párhuzamosan a természet egyre csak visszahúzódik, pusztul? A természet sokak életében már csak a David Attenborough-féle filmeken át szűrődik be a nappaliba, ahol nincs a biztonságos távolságban lévő állatoknak sem szaga, sem különösebb köze a szemlélőhöz. Ez az úgynevezett „technológiai természet” jelensége.