2015.07.28. 08:00:00 9255 202

Csak divat vagy tényleg gluténmentesen kellene étkeznünk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre nagyobb teret hódítanak a gluténmentes termékek az élelmiszerboltok polcain. Míg pár éve tényleg csak egy két terméken találtuk meg a feliratot, ma már egy egész sort tele pakolnak gluténmentes élelmiszerekkel. Kell ez nekünk?

Kenyérfélék, glutén - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kenyérfélék, glutén

Nos, a lisztallergiás (cöliákiás) és lisztérzékeny embereknek egyértelműen nagy segítség, hogy egyre több ilyen élelmiszer kapható, ám tudnod kell, hogy a lisztallergiásak száma nem éri el Magyarország lakosságának 1%-át (a hazipatika.hu információi szerint egy 2002-ben végzett kutatás azt mutatta ki, hogy minden 344. ember lisztallergiás, a lisztérzékenyek száma valamivel magasabb.) Igaz, a betegség sokszor valóban rejtve marad, de így sem érint olyan sok embert, mint ahányan ilyen diétára fogják magukat.

Mi is az a glutén?

A glutén a kalászos gabonákban, a búzában, a rozsban, a zabban és az árpában megtalálható fehérjekeverék, amely gliadinból és gluteinből áll. Ettől válik a liszt ragadóssá, ez segít abban, hogy a tészták összeálljanak. A gluténallergiások a gliadint nem tudják feldolgozni, amely autoimmun betegséget vált ki. Ennek során a vékonybél nyálkahártyája sérül, így a tápanyagok nem tudnak felszívódni, amely egészen súlyos emésztőrendszeri problémákhoz vezet.

A gluténérzékenyeknek is hasonló nehézségekkel kell megküzdeniük, a tápanyagok felszívódását elősegítő bélbolyhok ugyanis fokozatosan elpusztulnak. Következménye lehet a vérszegénység, a csontritkulás, az alultápláltság.

A lisztallergiára és érzékenységre jelenleg nincs gyógymód, csak diétával lehet a tüneteket visszaszorítani. Általában örökletes, de kialakulásához környezeti tényezők, különböző gyulladások és fertőzések is hozzájárulhatnak.

A tünetek átlalában a következők: fogyás, gyengeség és hasmenés. Amennyiben lisztallergiára gyanakszunk, a gasztroenterológián végeznek célzott vizsgálatokat, amelyekkel rövid idő alatt kideríthető a betegség.

Ha nincs gluténallergiánk, nem kell kerülni a glutént!

Sokan a glutént kiáltották ki a fogyás első számú ellenségének. Van, aki beképzeli magának a gluténérzékenységet, mert ez segít nekik abban, hogy elkerüljék a szénhidrátokat is, de a gluténmentes termékek sem cukormentesek.

A glutén teljes elhagyása, ráadásul visszafele is elsülhet, és árthatunk vele szervezetünknek. A gluténmentes termékek általában kevesebb értékes tápanyagot tartalmaznak, de magasabb lehet a kalória-, cukor- és a zsírtartalmuk is. Attól, hogy egy termék gluténmentes, nem lesz rögtön egészséges vagy fogyókúrás. A gluténmentes, finomított gabonák ráadásul sokkal kevesebb rostot, vasat, folátot, niacint, kalciumot, cinket és B12 vitamint tartalmaznak, mint például egy jó kis rozskenyér.

Ennek fényében nem ajánlott teljes gluténmentes diétára fognunk magunkat a fogyás reményében, hiszen ezek a termékek sem tartalmaznak kevesebb kalóriát, viszont fontos tápanyagokat vonunk meg a szervezetünktől, ha mégis ezeket választjuk. Sokkal egészségesebb döntés a teljes kiőrlésű kenyér választása a fehér helyett. (Kivéve, ha valóban cöliákiás vagy.)

Ha viszont kiderül, hogy lisztallergiás, vagy gluténérzékeny vagy, akkor életed végéig követned kell ezt a nem is olyan egyszerű diétát. A betegség gyermekkorban is elkezdődhet, figyeljünk, hogy mi hamarabb észrevehessük, mivel ha nem sikerül diagnosztizálni, akkor felnőttkorban más tüneteket produkálhat a beteg, így nehezebb lehet a felismerés.

Forrás: webmd.com, hazipatika.com, webbeteg.com információi alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...