2015.09.09. 13:23:02 11514 254

Bütyök – Biztos, hogy a cipőd okozta?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fáj a lábfejed, de fogalmad sincs, hogy mitől? Nem vettél rajta észre valamilyen elváltozást? Nem lett szélesebb oldalirányba? A hallux valgus, azaz a bütyök a láb egyik leggyakrabban előforduló alakváltozása, ami leginkább a nőket érinti. Mit okolhatunk kialakulásáért?

Bütyök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bütyök

Hogyan alakul ki?

A rossz súlyeloszlás következtében a lábfej kiszélesedhet, a nagylábujj elhajolhat a többi lábujj felé, viszont az alsó ujjperc kitüremkedhet, s a végén csontkinövés is létrejöhet. A nyomás hatására begyulladhat az ízület (egészen pontosan a nyáktömlő), ami rettentő fájdalommal járhat. A gyulladás a bőrt is érintheti, még fekély is keletkezhet a területen, ha folyamatos dörzsölő hatásnak tesszük ki a lábfejünket.

Rossz súlyeloszlást okozhat a lúdtalp és a kényelmetlen, rosszul megválasztott cipő is.

Lúdtalp vagy cipő?

Sokan a cipőt okolják, de a probléma lehet, hogy korábban elkezdődött. Lehet, hogy időközben lúdtalpad lett, vagy esetleg gyerekkorodban nem vették észre, illetve nem foglalkoztak vele, a lúdtalpbetétet hírből sem ismerted. Most meg tessék, még bütyköd is van.

A kényelmetlen lábbeli hosszútávon nemcsak kidörzsölheti a lábat, és nem csak vízhólyagot eredményezhet, hanem például csontkinövést is... A bőrkeményedés, a tyúkszem jelzés értékű lehet: a cipő nyomja a lábunk, nem egészséges a viselése. Ezeket még kezelhetjük, de ha nem vesszük a lapot hosszútávon további elváltozás várható.

A bütyök és a csontkinövés már maradandó probléma, amit nehéz kezelni, előfordulhat, hogy műtéti úton kell eltávolítani. Hacsaknem beleegyezel abba, hogy kényelmes papucsot hordj egész életedben, mondjuk egy mamuszkát.

A túl magas cipőkben folyamatosan rossz a súlyeloszlás, és természetellenes a lábfej tartása. Ha nemcsak magas, hanem hegyes orrú is a cipő, és szorítja a lábunkat, egyenes út vezet a bütyök kialakulásához.

Örökölhetjük is a bütyök kialakulására való hajlamot, erre utalhat, ha ízületi gyulladások kísérik az életünket.

Mivel előzheted meg?

A legjobb természetesen a megelőzés, hiszen mindannyian szeretnénk elkerülni a műtétet. Főként, mivel a műtét után is kiújulhat a bütyök és a csontkinövés. Mit tehetünk?

  1. Válasszunk kényelmes cipőt!

Az egészséges cipő követi a láb formáját, nem szorítja sehol, közepesen magas a sarka, és ideális a súlyelosztása.

  1. Ne hanyagoljuk el a lúdtalpat!

Ha arra gyanakszunk, hogy felnőttkori lúdtalpunk van, keressünk fel egy ortopéd szakorvost. Ha javasolja a lúdtalpbetét használatát, akkor egyedi igényeinknek megfelelően készíttessük el a harántemelőt. Hordjuk minden cipőnkben, még a papucsokban is. Ezenkívül speciális tornagyakorlatokat, izomerősítést is végezhetünk.

Cikkajánló: Türelem+5 tuti tipp, ha szorít a cipő

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...