2022.03.09. 17:15:00 9233 302

Burgonyás gasztrotrendek 2022-ben: Még hogy nincs új a nap alatt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Főzve, sütve, egészben, hasábokban, pürésítve, levelbe, köretként… a burgonya igazán sokrétű konyhai alapanyagunk. Ha azt hiszed, hogy már minden oldalát megmutatta, hát nagyot tévedsz! Újabb és újabb formákban jelenik meg idén a tányérokon…

Extra fogás burgonyából - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Extra fogás burgonyából

A sokak által rajongva szeretett köret a sült burgonyahasábok új életre kelnek. Nem is szaporítom tovább a szót, irány hevíteni az olajat (vagy éppen izzítani a sütőt)!

Harmonikaburgonya

Készíts pácot 1,5 dl olívaolaj, 1 ek. fokhagyma, 1 ek. oregánó, 1 tk. pirospaprika, petrezselyem, só és bors felhasználásával. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra.
Hámozz meg 1 kg burgonyát, majd vágd el kb. 1 cm vastag téglalap alakú darabokra. Két hurkapálca közé helyezve irdald be az egyik oldalát átlósan, a másikat pedig függőlegesen vágva a késsel.
Tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe az elkészült darabokat, és kend meg a tetejüket a fűszeres páccal.
10 percig süsd az eredetileg beállított hőfokon, majd újabb 10 percig hagyd a sütőben, de akkor már 220 fokon kell tovább sütni az ételt.

Burgonyabuborék

Két nagy burgonyát moss meg és vágd be a héjukat körben, de hagyd rajtuk, ezután a szokott módon főzd puhára.
A tűzről levéve és a forró vizet leöntve róla tedd a burgonyát jeges fürdőbe, amitől sokkal könnyebben el tudod távolítani ról a héjat.
A meghámozott krumplit törd össze (használhatsz krumplinyomót is) és add hozzá a következőket:
- 1 ek. kukoricaliszt
- 2 tk. rizsliszt
- só és bors.
A gyúrás után kapott tésztából sodorj hosszú “gurigát”, vágd fel korongokra, majd egy villával lapítsd ki mindet. A burgonyabuboréknak elnevezett darabkákat bő olajban süsd ki.

Pompomburgonya

Hámozz meg 1 kg burgonyát ás vágd le a végeiket. A segédpálcikák közé helyezve irdald be mindegyiket úgy, hogy kefeszerű képződményt kapj, azaz mintha megkockáznál egy üres lapot, vagdoss a késsel egymástól kb. azonos távolságra lévő vízszintes és függőleges vonalakat is.
Amennyiben van rá időd, áztasd be a burgonyákat negyed órára sós vízbe, eközben keverj 2 ek. kukoricaliszthez 1 csipet csilipelyhet, 1 tk. pirospaprikát, 1 tk. oregánót, 1 tk. sót és 1 kk. borsot.
A burgonyákat szárítsuk le, majd forgassuk bele a fűszeres lisztbe úgy, hogy a mélyedésekbe is kerüljön belőle.
Forró olajban süsd jól át, hogy a végeredmény ropogós és aranybarna színű legyen.

Te melyik receptet fogod kipróbálni?

Forrás: www.nosalty.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában