2020.09.11. 17:57:21 12108 314

Buktasd le időben a cukorbetegséget!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A cukorbetegség alattomos, akár évekig lappang csendben meghúzódva a szervezetünkben és folyamatosan károkat okozva, anélkül, hogy kiderülne a probléma forrása. Számos apró tünet már az egyértelműen komoly problémák megjelenése előtt nehezíti a mindennapjainkat, ezekből sejthetjük, hogy szükségünk van cukorbetegséget kiszűrő vizsgálatokra.

Cukorbetegség, diabétesz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cukorbetegség, diabétesz

A cukor betegség korai tünetei olyanok, amikről sokszor nem is gondoljuk, hogy jelenthetnek valamit. Elfogadunk egy-egy állapotot természetesnek, mert éppen az is lehetne, vagy mert olyan fokozatosan lopakodott be az életünkbe, hogy megszoktuk – mintha mindig is úgy lett volna. Ha ezekből a tünetekből több is jellemző rád, érdemes lehet laborvizsgálatot kérned háziorvosodtól!

Inni és menni…

Ha a körülöttünk élőkhöz képest sokkal gyakrabban érzünk szomjúságot és vizelésiinger is gyakrabban jelentkezik, az már gyanús lehet. Ennek oka, hogy a vesék nem képesek felszívni a felesleges cukrot, így az távozni kívánkozik és többet kell látogatnunk az illemhelyet. Ez dehidratáltsághoz is vezet, tehát innunk kell, aztán pedig ismét mehetünk a toalettre. Ördögi kör.

Fáradtan élni…

Ha relaxáció, rendszeres pihenés ellenére is folyton kimerültnek érzed magad, azt okozhatja a szervezetedben fellépő energiahiány. A sejtjeid nem jutnak elegendő glükózhoz és a helyzeten a dehidratáltság sem segít. Persze millió más életmód tényező is okozhat rendszeres fáradtságot, (munka, helytelen étrend, gyerekek… stb.), de ha más tünetek is jelentkeznek, irány az orvos!

Enni vagy lenni, ez itt a kérdés!

Cukorbetegségben előfordul, hogy a test nem termel megfelelő mennyiségű inzulint vagy nem reagál rá megfelelően. Ezért nem tudja az ételt glükózzá, a test energiaforrásává alakítani. Ez felel ugye a fáradtságért is, ami ellen a test úgy próbál védekezni, hogy még több energia bevitelét igényli. Tehát éhség érzetet produkál. Akár evés után is.

Indokolatlan fogyás? Csak semmi hurrá!

Első körben még pozitívumként is tekinthetsz rá, de ha az életmódod nem változott, mégis jelentős súlycsökkenés történik, az sosem egészséges. Energiaforrás híján ilyenkor a tested zsírt és izmot éget. Elsősorban az 1-es típusú cukorbetegség jellemzője.

Homályosan látod a helyzeted?

Ha nincsen egyébként szemproblémád, mégis időnként homályosan látsz, azt is okozhatja cukorprobléma. A fókuszálás képessége összezavarodik, ám ez a vércukorszint helyreállításával visszatér a normális kerékvágásba. Kezeletlen cukorbetegségben azonban akár vakságig is fajulhat a dolog…

Lassú sebgyógyulás és bőrviszketés

Kellemetlen, irritált bőrtünetet okozhat a vizeletben felgyülemlett cukor, ráadásul a cukorbetegség miatt a bőröd sérülékenyebb, természetes védelmi rendszere gyengébb, ezért vakarással a probléma súlyosbodhat is. Az érintettek fogékonyabbak a gombás fertőzésekre, a gyulladások és sebek pedig jóval nehezebben gyógyulnak, múlnak el. Ennek oka, hogy a magas vércukorszint lassítja a keringést és növeli a gyulladások esélyét. A perifériás keringés romlása első körben általában a lábfejen jelentkezik.

Végtag zsibogás

Ujjakon, kézen, lábon érzett zsibbadás, mely olykor fájdalomig fajul szintén jelezhet cukorbetegséget. A rosszabbodó vérkeringés idegkárosító hatása jelentkezik így, és mindig a szívtől legmesszebb eső testrészek az első áldozatai.

Ha ezekből a tünetekből több is gyanússá válik, fordulj az orvosodhoz! Az elhanyagolt cukorbetegség komoly problémákat okoz, akár életveszélyessé is válhat, ám megfelelő kezelésekkel remekül kordában tartható.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...