2021.07.15. 17:55:48 8918 235

Börtönök és szabadulások - ezek a legjobb filmek a témában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Talán az egy éves „bezártságból” kiszabadulva még izgalmasabbnak és érdekesebbnek érezzük a börtön témájú filmeket – különösen, ha a szabadulás is szerepet kap bennük. Mivel ez örök, megunhatatlan téma, bőséggel válogathatunk régi és új alkotások között.

Letartóztatás, börtön - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Letartóztatás, börtön

Szupercella

Neve ellenére nem egy viharjelenségről készült a film. Az eredeti címe “Escape”, azaz szökés. Stallone és Schwarzenegger az első részben fergetegeset alakít, nincs benne a kiöregedés, kiégés nyoma sem. Olyan profin hozzák szerepüket, mintha jutalomjátékon dolgoznának. Az alapsztori: Stallone a legerősebb biztonsági rendszerek gyenge pontjait keresi meg és üzleti szempontból mutatja meg ezeket a hibás rendszerek tulajdonosainak. Történik mindez addig, amíg be nem zárják a legjobban védett, legerősebben őrzött börtönbe. Segítség, védelem és kijutási jelszó nélkül.

Szökés Dannemorából

A hat részes minisorozat azt is bemutatja, hogy a börtön dolgozói majdhogynem ugyanannyira rabok, mint az elítéltek. A szökés egyébként izgalmas kidolgozása mellett közelről figyelhetünk meg élesen kirajzolódó mentális problémákat is. Hozzátartozik a történethez, hogy az egyik szökésre készülő elítélt ártatlanul került a rácsok mögé – vagy legalábbis nem a tette miatt ítélték el -, így neki egy kicsit drukkol is a néző a szabadulásához.

A nagy pénzrablás

A Netflix saját gyártású spanyol sorozata, hazájában szinte megbukott, világszinten viszont óriási sikert aratott. Kicsit kilóg a sorból, mert nem kimondottan börtönről és az onnan véghezvitt szabadulásról szól, de sok a közös pont. A pénzrablók bukott emberekből álló változatos összetételű csoportként, túszejtés keretében rabolják ki a nemzeti pénzintézetet. Vagy mégsem? A történet fordulatait persze nem áruljuk el, de a bezártság, a szökés, a feszültség, az alapos szervezés, a hajsza rendfenntartó és bűnelkövető közt épp olyan, mint egy börtönfilmben.

Mesék a zárkából – vissza a szomorú valóságba

Bár a hollywoodi sztorik bővelkednek romantikában és izgalomban, a nemrégiben bemutatott magyar film a színtiszta valóságot tárja elénk. Hogy börtönben élni mivel jár, hogyan szakadnak el a családjuktól a büntetésüket töltők, hogy sokaknak nincs is igazi kiút, csak retúrjegy a szabadság irányába. Bemutatja, hogy a rácsok mögött nincsen semmiféle Hollywood. A film valós történeteket, életeket dolgoz fel, a hatása pedig éppen ezért olyan erőteljes; nagy, színpadias jelenetek nélkül is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...