2022.03.22. 09:30:00 6268 208

Borban az igazság: Egészséges-e vagy sem?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kávéhoz és a csokoládéhoz hasonlóan a bor is hol egészséges, hol pedig káros élelmiszerként tűnik fel. Mi a határvonal a két vélekedés között? Valóban helytálló állítás vagy téves közhiedelem az, hogy a vörösbor egészségesebb, mint a fehér?

Borfogyasztás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Borfogyasztás

A vörös szőlő héjából származó rezveratrol egy olyan vegyület, amelyet szívbarát antioxidánsként tartanak számon. Tény, hogy a rozé borokban jóval kevesebb ilyen típusú polifenol van, míg a fehérbor egyáltalán nem tartalmaz ilyet, azonban a mértékkel fogyasztott vörösborokban található mennyiség sem okoz észrevehető egészségügyi előnyöket.

Van valós egészségügyi hatása a bornak?

A vörösbor mellett más borfajták kevésbé tűnhetnek egészségesnek, azonban az ilyen irányú kutatások nem mindig mérvadók, mivel nem minden esetben voltak az összehasonlító vizsgálatok következetesek.
Az egészségügyi állapot meghatározása sem egyszerű feladat, hiszen túl sok tényező befolyásolja, ezzel ellentétben számos felmérés igazolja azt, hogy a a magasabb iskolai végzettség, ezáltal a magasabb jövedelem gyakrabban párosul az egészségesebb életmódhoz. A jó minőségű vörösbor fogyasztásának lehetősége pedig ezekhez a társadalmi meghatározókhoz gyakrabban társul.

Azt várni a bortól, hogy a fogyasztásával majd javul a koleszterinszintünk vagy az immunrendszerünk állapota, tehát hiú ábránd. Mérsékelt mennyiséget fogyasztva azonban valóban érezhetjük a testi és lelki lazító hatását. Egészséges életmódot mérsékelt alkoholfogyasztás mellett is lehet folytatni, de az etanol a bor színétől függetlenül természetesen etanol marad, így mindazok, akiknél szívbetegséget diagnosztizáltak, jobb, ha teljesen elhagyják az alkoholtartalmú italok fogyasztását.

Forrás: www.inverse.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!