2021.06.09. 09:45:00 8641 231

Beszéljük meg: Ezek a leggyakoribb ki nem mondott ellentétek a szülők és a nagyszülők között!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyereknevelés. A normák különbségei kézzel foghatók a különböző családok körében. Hovatovább a különféle látásmódok családon belül, főként generációs különbségek miatt, is nagyon markánsan lehetnek jelen. Ennek eredményeként a szülők és a nagyszülők között ellentétek alakulhatnak ki, és vége szakadhat a korábbi felhőtlen családi viszonynak.

Generációs ellentétek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Generációs ellentétek

Az embereknek nagyon nehéz elengedni a hosszú éveken át lazábban vagy szorosan fogott gyeplőt. A nagyszülőknek idő kell ahhoz, hogy ráébredjenek, nem ők a döntéshozók a felnőtt gyermekeik és az unokáik életében. Ez a folyamat konfliktusokhoz vezethet, mivel sok idősödő érzi úgy, hogy ezáltal mellőzött lesz a családi hierarchiában. A nagyszülőknek sokszor nehezükre esik elfogadni, hogy a világ e téren is változott, és úgy érzik, az új normák azzal az üzenettel érkeznek hozzájuk, hogy ők sok mindent rosszul csináltak.

Érdemes átbeszélni, hogy kinek milyen elvei vannak a gyermeknevelést illetően, és biztosítani a nagyszülőket arról, hogy nem az ők bosszantására cselekszünk bizonyos esetekben máshogy, mint ahogy azt ők javasolták. Van, amikor a szülő szeretné “kijavítani” az ő szülei hibáit saját gyermeke nevelésekor, de erről nem beszél, nehogy sértődés legyen a dologból. A ki nem mondott szavak pedig a felszín alatt okoznak feszültséget, pedig kellő érzékenységgel megközelítve sikerrel enyhíthetünk a nagyobb konfliktusok élén.

Területek, ahol a legtöbb ellentét fennáll:

Egészségre és biztonságra vonatkozó szabályok

A világ sokat változik már 5-10 év alatt is - biztonsági szempontból sajnos nem mindig az előnyére, ezzel nehéz lehet lépést tartani. Ha a szülő ragaszkodik ahhoz, hogy pl. a gyermeke viseljen bukósisakot biciklizés közben, mert úgy ítéli meg, enélkül komoly sérülést kockáztatnak meg, a nagyszülő ne kérdőjelezze meg a döntést!

Édesség és étkezés

A modern életmód mozgásszegény és felesleges kalóriákat felhalmozó vonzata ellen sok szülő igyekszik felvértezni szeme fényét. Az édességek kérdésköre igazi gyújtópont a felnőtt gyerekek és a nagyszülővé avanzsált szüleik számára. Ne adjunk a gyereknek semmilyen édességet, ha a szülő azt kéri; főként ne jutalmazásból vagy étkezést kiváltó célból!

Vallás

Az idősebbek számára sokkal fontosabbak a vallási tanítások üzenetei, mint ahogyan az a jelen fiatalabb nemzedék életében szerepet kapnak. Valóban olyan ártalmas lehet, ha a kicsik számára is érthető módon elmesélik nekik, hogy mit is ünneplünk húsvétkor vagy karácsonykor? Az alapműveltség részeként is gondolhatunk a bibliai történetekre, ezektől még nem lesz elvakultan vallásos senki sem.

Fizikai fegyelmezés

Vajon mennyire áll távol egymástól az “atyai pofon” és a családod belüli erőszak? A gyermek nevelését inkább oldja meg mindenki szép szóval és a saját jó példáján keresztül mutatott pozitív mintával, nem igaz?

Közösségi média

Habár számos szakértő figyelmezteti a családokat arra, hogy a kisgyermekek képeinek és adatainak internetre való felkerülése milyen veszélyekkel járhat, sokan a mai napig nem gondoltak még bele ebben. Ajánlatos erre is kidolgozni egy közös gyakorlatot (láthatósági beállítások, arckitakarás stb.) a szülők és nagyszülők között, hogy a későbbiekben se legyen ebből a kérdésből konfliktus.

Viszont a szülői túlféltés sem válik a gyerkőc előnyére, van, amit a saját kárán kell megtanulnia, így az egyensúly kedvéért nem túl kardinális esetekben hallgathatunk a nagyik megengedőbb tanácsaira is!
Gondolj bele, hogy téged és a párodat szintén ez a két-két emberpár nevelt fel, akik most az unokáik életének szerves részét szeretnék képezni. Ugye, hogy nem is végeztek olyan rossz munkát? :-) Ne csak azt lássuk, amiben nem értünk velük egyet: Ismerjük fel azt, hogy az alkalomadtán feszültséggel járó nagyszülő-szülő- unoka kapcsolat bizony milyen nagy ajándék!

Forrás:www.betterafter50.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.