2018.10.03. 15:14:42 10548 324

Balkonládás kisokos
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Úton útfélen azt halljuk, hogy itt a szezonja az őszi ültetéseknek, és nincs kiskert, balkon, erkély, szabad földterület új virágok ültetése nélkül. Noha ez így ebben a formában nem is feltétlenül igaz, azért az tény, hogy ilyenkor még az is kedvet kaphat az új növények beszerzésére, aki amúgy megelégszik az őszi falevelek begyűjtésével.

Műanyag balkonláda - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műanyag balkonláda

Itt és most szóljon arról az írás, hogy ha kertünk nincs ugyan, de bezöldíthető erkélyünk igen, mit és hogyan tegyünk annak érdekében, hogy virágaink, növényeink a különböző konténereikben, ládáikban is jól érezzék magunkat.

Akkor is jól jöhet a balkonládás megoldás, ha kutyánk van, és például tuját szeretnénk – amíg jól megerősödik, nevelhetjük ládában, majd átkerülhet a szabad talajba, no de ne szaladjunk ennyire előre, először is nézzük meg, hogy mit válasszunk tároló edényzetnek.

Öntözés de okosan

Bármilyen tartóról beszélünk, a vízelvezetés okán annak az edénynek valahol lukasnak kell lennie. Ha nem, a növény, a föld akár be is rohadhat. Jó, ne egy szitát képzeljünk el természetesen, de egy mezei virágcserép alján is megtalálhatjuk a nyílást. Nyilván ebben az esetben nem a kaspóként használt tárolókról beszélünk. Ha megkönnyíteni kívánjuk az életünket, választhatunk dupla falú edényeket automata öntöző rendszerrel, akasztós kosarak, amelyek inkább a kisebb növények ültetésére alkalmasak.

Miből legyen

Mindegyiknek megvan a maga előnye és bizony a hátránya is.

A terrakotta edények a legtöbb esetben a szemnek igencsak kellemes látványt nyújtanak, és a legtöbben romantikus érzésekkel gondolnak rájuk, viszont hidegre, fagyra érzékenyek, könnyen sérülhetnek. Ha ezt választjuk, érdemes fagymentes helyen tárolnunk, így megakadályozhatjuk az esetleges repedéseket, töréseket. Nem tanácsos ilyenben nevelni például évelő növényeket, cserjéket.

Az öntött betonból készült tartályok, konténerek a terrakotta cserepekkel szemben bátran kint hagyhatóak, bár érdemes a fagyállóságra itt is odafigyelni. Viszont a tiszta betonból készült nagyobb tárolók borzasztó nehezek tudnak lenni, így mozgathatóságuk már egy nehezebb feladat lehet. A műanyag cserepeket, tálakat általában azért kedveljük, mert elképesztő méret- és formaválasztékban rendelkezésre állnak. Legyen az kerek, szögletes, kocka formájú, ovális, mély, kevésbé mély, karimás, barázdált, díszített, díszítés nélküli, gyakorlatilag minden méretben, formában kaphatók bármilyen barkácsáruházban, kertészeti árudában. Hibájuk lehet, hogy nem mindegyik egyformán UV álló, idővel „elfáradnak” a különböző környezeti hatások miatt.

A leginkább természetes hatású tároló edények természetesen a fából készült dézsák. Arra érdemes azonban odafigyelni, hogy az edény olyan fából készüljön, ami jobban ellenáll a rothadással szemben, valamint lehetőség szerint a fa ne legyen toxikus tartósítószerekkel kezelve.

Végezetül megemlíthetjük a fémből készült tárolókat is, bár az is igaz, hogy ezekben a növények jobban ki vannak téve a hőmérséklet ingadozásnak, mivel a fém edények jó hővezető tulajdonsággal rendelkeznek, ami itt nem feltétlenül hasznos. Ámbátor az is tény, hogy roppant jól néznek ki, és ellenállóak is, bár a rozsdával azért meggyűlhet a bajunk, ha nincsenek megfelelően kezelve, és a szabad ég alatt hagyjuk őket.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton; a Szent Anna tiszteletére rendezett búcsút palóc vendégség követi majd vasárnap.