2024.07.04. 17:51:45 6173 211

Az örök fiatalság elérése - Álom vagy valóság?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az örök fiatalság titkát az ember nagy valószínűséggel azóta kutatja, amióta lejött a fáról - jegyezte meg szellemesen Papp Zoltán író a hetvenes évek elején. Hozzáfűzi: bár az ez iránti érdeklődés-kutatás heve néha ellankadni látszik, mégis egy új-régi hajtóerő ismételten lángra lobbantja azt. Létezhet olyan megoldás, technika vagy orvosbiológiai beavatkozás, amellyel lényegesen megnövelhető az életkor? Ha igen, akkor legfeljebb meddig élhet az ember? Lássuk!

Örök fiatalság Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Örök fiatalság Fotó:123rf.hu

Senki sem akar annyi gyertyát elfújni a szülinapi tortáján, mint ahány éves valójában?

Az életkorral, az öregedéssel, valamint az életkori sztereotípiákkal kapcsolatos kérdések a kutatói közeg érdeklődését is felkeltették. Eyup Akin professzor például, a ResearchGate felületén megjelent tanulmányában a fiatalon maradás vágya és a kortalanságot demonstráló fogyasztás közötti kapcsolatot járta körül. Meglátása szerint az életkorhoz fűződő uralkodó nézetek erősen befolyásolják a fogyasztói magatartást. Mindeközben pedig nem hagyható figyelmen kívül az a jelenség sem, hogy az öregedés bizony sokhelyütt negatív előjellel ellátottan jelenik meg, sőt egyre sűrűbben találkozhatunk az kor- és öregedés-tagadás mintáival is. Ez utóbbi esetében előfordul, hogy sokan fiatalabbnak mondják magukat a kronologikus életkorukhoz képest.

Ki viszi el a „halhatatlanság” pálmáját?

Az EMBO tudományos szervezet egyik 2024-es összefoglalójában megjegyzi, hogy az öregedés a bolygón élő minden élő szervezetre közvetlen hatással van. A fizikai teljesítményeinkben egy bizonyos életkorba lépve elérjük a csúcspontot, aztán egy, az elmúlásig tartó, fokozatos csökkenést tapasztalhatunk. Földünk legidősebb élőlényei közül néhányan megélhetik a száz évet is (állatfajok). Hozzáfűzik, hogy az öregedéskutatás terén méltatlanul kevés figyelemben részesülnek az egyes növényfajták, hiszen akad néhány faféle, ami akár évezredes múlttal is rendelkezhet. A növények speciális irányt mutatnak és különleges öregedési pályát járnak be (talán az sem véletlen, hogy éppen az „élet fájáról” beszélnek a régi történeteink).

Az összehasonlító biológia öregedés meghatározása szerint: ez egy élő szervezet időtől függő állapotáramlásaként jellemezhető, ami együtt jár a megnövekedett betegségre, környezeti stresszre való fogékonysággal, illetve az egyre csökkenő termékenységgel. Kissé tágabb értelmezés szerint az öregedés egy folyamat, amelyben a fehérjék, a DNS, a sejtek és egyéb szervezeti összetevők károsodása egy idő után elkerülhetetlenné válik. Ám a növények ebben a mindenkit érintő folyamatban egészen különlegesen viselkednek.

Kiváltságos növények?

Darya Volkava és Karel Riha kutatók által készített tanulmányból ugyanis kiderül, hogy a növények számos olyan eszközzel és mechanizmussal fel vannak vértezve, melyek nagy eséllyel halhatatlanná tehetik (tehetnék) őket. A kutatók kérdése e tekintetben az, hogy: akkor vajon miért nem ezek az ősi fák és halhatatlan klónjaik uralják a világunkat, amikor számukra a hosszabb élettartam (látszólag) egyértelmű evolúciós előnyt jelenthet?

A valósághoz hozzátartozik az, hogy az igazán „ősi” titulussal ellátható fák rendkívül ritkák, és populációjuk elenyésző részét képviselik. Bár természetes képességeik arra hajlandósíthatnák őket, hogy örökké éljenek, mégis a növények többségéről elmondható, hogy viszonylag korán elpusztulnak. Miért? Elsősorban olyan külső okok miatt, mint a fényért és az erőforrásokért folytatott versengés, a betegségek, a természetben beálló zavarok, az emberi beavatkozás.

Visszatérve az emberi halhatatlanság kérdéséhez. A kutatók szerint bár zajlanak a viták az emberek által elérhető maximális élettartamról, az mégis nyilvánvaló, hogy a testünket nem úgy tervezték, hogy túléljen egy évszázadot. Ehhez pedig a lehető legideálisabb ellátás, és az orvosbiológiai technológia fejlődése is mindössze fél évszázadot tudhat hozzáfűzni, így a felső határ 150 év lehet…

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...