2014.11.27. 08:00:00 5618 38

Az immunrendszer védelmében: bíbor kasvirág
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nem csak naranccsal szeretnéd felturbózni az immunrendszeredet, a bíbor kasvirág, azaz az Echinacea purpurea jó választás lehet. Az Észak-Amerikából származó gyógynövényt, illetve a belőle előállított „készítményeket” már az indiánok is előszeretettel használták egészség megőrzésre. Jó szolgálatot tett fertőzések, sebek, égések, rovarcsípések, ne adj’ Isten, kígyómarás esetén.

Bíbor kasvirág (Echinacea) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bíbor kasvirág (Echinacea)

Napjainkban az Echinacea

Szerencsére, nálunk nem kell kígyómarástól tartani, ám a mindennapok gondjai következtében minket érő stresszhatások sokszor vetekszenek a marás okozta kínokkal. E hétköznapi kellemetlenségek következtében védekezőképességünk folyamatosan veszít erejéből. Így télen pedig nem csak ez, hanem egyéb veszély is leselkedik ránk: vészesen közeleg, vagy már itt is van a náthás, köhögős időszak, és szép lassan megérkezik az influenza szezon is. Többek között ezek ellen, és még sok minden másra is jó e növény. A gyógyászatban főként a bíborlevelű és a keskenylevelű kasvirág a használatos.

Milyen formában találhatod meg a bíbor kasvirágot?

Csepp, oldat és tabletta formájában is hatásos lehet, de injekcióként, gyógyteaként, vagy gyógycukorként is ismert.

Külsőleg és belsőleg is használható a gyógynövény

Ahogy már írtuk, a téli időszakban főként immunerősítőként szolgálhat. Méghozzá nem is akármilyenként, hiszen egyetemi kutatások is kimutatták, hogy a gyógynövény akár 30%-kal jobban növeli a T-sejtek termelődését, mint más, immunrendszert erősítő szerek. Ha védekező rendszerünk felturbózása nem sikerült teljes mértékig, azért a nátha és az influenza ellen is felveszi a harcot a bíbor kasvirág.

Az Echinacea alkalmazható még:

  • Természetes módon állja útját a fertőzéseknek: különböző mikrobák, gombák, vírusok, baktériumok ellen is véd, megelőzéshez, általános immunerősítéshez alkalmazható gyógynövény.
  • Arcüreg-gyulladásra, hörghurutra is gyógyír lehet az Echinacea.
  • Kiegészítő, vagy megelőző szere lehet különböző légúti és húgyúti fertőzéseknek, gyenge megfázásnak.
  • Olyan folyamatosan kiújuló megbetegedések ellenszere is lehet, mint az afta, bakteriális és húgyúti fertőzések, övsömör, nőknél a fehér folyás, a hüvely gombás fertőzése.
  • Ha fáj a torkunk, vagy mandulagyulladásunk van, a bíbor kasvirágból (vagyis a tinktúrájából) készült gargarizáló szer remek gyógyszer lehet.
  • Csökkenti, vagyis a normális szintre viszi az immunválaszt, például ekcéma esetén.
  • Külsőleg alkalmazva is érvényesül az Echinacea gyulladás csökkentő hatása. Ilyenkor hámosító tulajdonsága is jól jön. A fent már írt ekcémára a kasvirágból készült folyadék lehet a gyógymód, ugyanúgy, ahogy égési sebek, egyéb sérülések, tályog, felfekvés, szájfekély esetén is.
  • Ha családi házban élsz, akár kerted egyik dísze is lehet. :)

Írásunk csak tájékoztató jellegű, mielőtt a gyógynövény használatát elkezded kérdezd meg kezelő orvosodat a mellékhatásokról, más gyógyszerekkel való együttes alkalmazásáról.

Forrás: biosziget.hu, webmd.com, biborkasvirag.lapok.eu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...