2019.11.13. 14:08:55 6600 256

Az epilepsziát már a kifejlődése előtt is ki lehet mutatni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az epilepszia az olyan neurológiai betegségek gyűjtőneve, melyek epilepsziás rohamokkal járnak. Az epilepsziás rohamok során az agy bizonyos területein fokozott elektromos aktivitás jön létre, mely változatos tüneteket okozhat a pár másodpercig tartó “hatásszünettől” a perceken át tartó, egész testet érintő görcsrohamokig. A diagnózis kritériuma a legalább két, minimum 24 órás különbséggel jelentkező provokálatlan epilepsziás roham.

Agyi aktivitás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Agyi aktivitás

Az epilepszia gyakori betegség, a világ lakosságának kb. 1 százalékát érinti, és 2013-ban világviszonylatban 116.000 epilepsziához köthető haláleset fordult elő. Az epilepszia pontos kiváltó oka ismeretlen, ugyanakkor felmerült néhány, az idegsejtek elektromos ingervezetésében szerepet játszó ioncsatornát kódoló gén szerepe. Ezek a gének ráadásul nem egyformák: számuk a 100-hoz közelít. Ezért van az, hogy az előrelépéshez genetikai kutatásokra van szükség.

A Cleveland Clinic által vezetett nemzetközi kutatócsoport olyan genetikai alapú epilepsziás kockázati mutatókat dolgozott ki, amelyek megkönnyíthetik a személyre szabott epilepsziás diagnózist és annak a kezelési módjait. A Brain folyóiratban közzétett jelentés szerint a genetikai vizsgálatok után minden egyes páciensre jellemző úgynevezett “poligén kockázati pontszámokat” állapítanak meg Ezekből pontosan megkülönböztethetők az egészséges és az epilepsziában szenvedő betegeket, valamint az általános és fokális epilepsziában szenvedő betegek. Az általános epilepszia mindkét agyféltekét érinti, a fokális epilepszia csak az egyiket. Az újfajta, előrejelző mérés hatékonyságát nem kevesebb mint 12.000 epilepsziás betegen tesztelték, miközben a kontroll vizsgálatot 24.000 egészséges emberen végezték el.

A genetikai vizsgálatok nyomán kialakított “poligén kockázati pontokról” ráadásul kimutatták, hogy prediktívek és a diagnosztikában is hasznosak számos más betegségre is, ideértve a miokardiális infarktust, a cukorbetegséget és az emlőrákot. Ez a tanulmány volt az első, amely az epilepsziával összefüggésben vizsgálta meg azokat. Dennis Lal, Ph.D., a Cleveland Clinic Genomic Medicine Institute kutatója és csoportja most ezen a nyomvonalon dolgozik tovább.

Forrás: medicalxpress.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...