2019.02.06. 16:37:46 12855 387

Az élet sava-borsa: a fekete bors rendszeres fogyasztásának hatásai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fekete borsot nem egyszer alkalmazták már az emberiség történetében gyógyítás céljából, azonban nem szabad elfelednünk, hogy a nem megfelelő alkalmazásnak hátrányos hatásai is lehetnek. Azonban a jótékony hatások, természetesen a megfelelő felhasználás mellett, szerencsénkre túlsúlyban vannak, így érdemes azokra koncentrálni.

Tarkabors | Fotó: wikipedia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tarkabors | Fotó: wikipedia

Köztudott, hogy a fűszernövények és a fűszerek az egyéb élelmiszerekhez hasonlóan hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Nincs ez másként az alapfűszernek számító fekete borssal sem, amely az alábbiakat „műveli” velünk, ha napi szinten fogyasztjuk:

A borsfogyasztás előnyei:

 1. Vitaminforrás: A, C és K vitaminban gazdag, emellett számos ásványi anyag tárháza is, mint például a kalcium, a vas és a foszfor.
 2. A vérnyomás csökkentése: A borsban lévő C-vitamin erősíti az érfalakat, és jobb véráramlást biztosíthat.
 3. A férfiak termékenységének növelése: A bors magas magnézium és cink tartalma növelheti a férfiak tesztoszteron szintjét.
 4. A szív egészségének védelme: Csökkenhet a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázata, mivel a bors hatással lehet az LDL-koleszterin szint féken tartására.
 5. Az emésztés könnyítése: A bors segíthet a gyomorba került étel emésztésében, ami aztán a vékonybélbe kerülve könnyebben szívódhat fel.
 6. A megfázás ellen: A természetes antibiotikumnak is nevezett fekete bors antibakteriális hatással is bír. Az orrdugulás is megszüntethető vele.
 7. A cukorbetegség enyhítése: Az antioxidánsok a hiperglikémia szabályozásával stabilizálhatják magát a vércukorszintet.
 8. A bőr feszesítése: Szintén az antioxidáns tartalomnak köszönhető, hogy az arcbőr kevésbé lesz ráncos, mivel az antioxidánsok késleltethetik a sejtöregedést.
 9. Az Alzheimer-kór ellen: A fekete borsban lévő piperin segíthet megakadályozni az agyban felhalmozódó amiloid lerakódását.
 10. Depressziós tünetek enyhítése: A piperin befolyásolhatja az agy neurotranszmittereit, javulhat a kognitív funkció.
 11. Székrekedés enyhítése: a bors hasmenés kezelésére is használható, mivel karminatív hatású.
 12. A fogyás segítése: A fűszeresség megnöveli a test hőjét, így könnyebben égethetünk kalóriát.

A borsfogyasztás hátrányai:

Gyomorégés: Túl nagy mennyiségben fogyasztva a bors kapszaicin tartalma a hő fokozása miatt fájdalmat okozhat a gyomorban. Gyógyszerek hatékonyságának befolyásolása: Közvetlenül a fűszeres ételek fogyasztása előtt vagy után bevett gyógyszerek hatását a fűszeresség módosíthatja.

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi javallatokat, szakvéleményt.

Forrás: foodworldblog.com/if-you-eat-black-pepper-every-day-this-is-what-happens-to-your-body

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Távhűtéssel, akusztikus tűzoltó készülékkel, hőszabályozó ruházattal a klímaválság ellen

A legélhetőbb városok listáján legtöbb alkalommal dobogós helyhez jutó Bécs, legutóbb a dinamikusan fejlődő távhűtő központjával hívta fel magára a figyelmet. A Wien Energie eddig magáénak tudhatja a legnagyobb és legerősebb távhűtésre specializált központot, mely a bécsi főpályaudvaron helyezkedik el. Vajon milyen, az ehhez hasonló technológiai vívmányok segíthetnek bennünket abban, hogy elviselhetőbbé tehessük a mostani, és várhatóan a jövőbeli forróságot?

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?