2019.02.06. 16:37:46 12666 387

Az élet sava-borsa: a fekete bors rendszeres fogyasztásának hatásai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fekete borsot nem egyszer alkalmazták már az emberiség történetében gyógyítás céljából, azonban nem szabad elfelednünk, hogy a nem megfelelő alkalmazásnak hátrányos hatásai is lehetnek. Azonban a jótékony hatások, természetesen a megfelelő felhasználás mellett, szerencsénkre túlsúlyban vannak, így érdemes azokra koncentrálni.

Tarkabors | Fotó: wikipedia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tarkabors | Fotó: wikipedia

Köztudott, hogy a fűszernövények és a fűszerek az egyéb élelmiszerekhez hasonlóan hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Nincs ez másként az alapfűszernek számító fekete borssal sem, amely az alábbiakat „műveli” velünk, ha napi szinten fogyasztjuk:

A borsfogyasztás előnyei:

  1. Vitaminforrás: A, C és K vitaminban gazdag, emellett számos ásványi anyag tárháza is, mint például a kalcium, a vas és a foszfor.
  2. A vérnyomás csökkentése: A borsban lévő C-vitamin erősíti az érfalakat, és jobb véráramlást biztosíthat.
  3. A férfiak termékenységének növelése: A bors magas magnézium és cink tartalma növelheti a férfiak tesztoszteron szintjét.
  4. A szív egészségének védelme: Csökkenhet a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázata, mivel a bors hatással lehet az LDL-koleszterin szint féken tartására.
  5. Az emésztés könnyítése: A bors segíthet a gyomorba került étel emésztésében, ami aztán a vékonybélbe kerülve könnyebben szívódhat fel.
  6. A megfázás ellen: A természetes antibiotikumnak is nevezett fekete bors antibakteriális hatással is bír. Az orrdugulás is megszüntethető vele.
  7. A cukorbetegség enyhítése: Az antioxidánsok a hiperglikémia szabályozásával stabilizálhatják magát a vércukorszintet.
  8. A bőr feszesítése: Szintén az antioxidáns tartalomnak köszönhető, hogy az arcbőr kevésbé lesz ráncos, mivel az antioxidánsok késleltethetik a sejtöregedést.
  9. Az Alzheimer-kór ellen: A fekete borsban lévő piperin segíthet megakadályozni az agyban felhalmozódó amiloid lerakódását.
  10. Depressziós tünetek enyhítése: A piperin befolyásolhatja az agy neurotranszmittereit, javulhat a kognitív funkció.
  11. Székrekedés enyhítése: a bors hasmenés kezelésére is használható, mivel karminatív hatású.
  12. A fogyás segítése: A fűszeresség megnöveli a test hőjét, így könnyebben égethetünk kalóriát.

A borsfogyasztás hátrányai:

Gyomorégés: Túl nagy mennyiségben fogyasztva a bors kapszaicin tartalma a hő fokozása miatt fájdalmat okozhat a gyomorban. Gyógyszerek hatékonyságának befolyásolása: Közvetlenül a fűszeres ételek fogyasztása előtt vagy után bevett gyógyszerek hatását a fűszeresség módosíthatja.

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi javallatokat, szakvéleményt.

Forrás: foodworldblog.com/if-you-eat-black-pepper-every-day-this-is-what-happens-to-your-body

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...